«Κανένας υπολογισμός που είχαμε κάνει δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση των καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε από την περασμένη Παρασκευή» αναφέρει ο Λιούμπομιρ Πόστιτς, εκπρόσωπος της σερβικής πρεσβείας. Ο χώρος πίσω του είναι διαμορφωμένος για να στοιβαχθούν προμήθειες που φέρνει ο κόσμος στην Αθήνα
«Κανένας υπολογισμός που είχαμε κάνει δεν μπορούσε να προβλέψει την έκταση των καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε από την περασμένη Παρασκευή» αναφέρει ο Λιούμπομιρ Πόστιτς, εκπρόσωπος της σερβικής πρεσβείας. Ο χώρος πίσω του είναι διαμορφωμένος για να στοιβαχθούν προμήθειες που φέρνει ο κόσμος στην Αθήνα. «Σε 48 ώρες έριξε 140 με 160 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο, η ποσότητα αντιστοιχεί στον μέσο όρο τεσσάρων μηνών βροχόπτωσης στη Σερβία». Η καταστροφή που περιγράφει είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα διεθνή μέσα που αναφέρονται στο θέμα. «Το μέγεθος του φαινομένου δεν είναι άμεσα αντιληπτό, ουσιαστικά αυτή είναι η χειρότερη πλημμύρα που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή. Ολο το δυτικό κομμάτι της χώρας έχει πληγεί» εξηγεί ο κ. Πόστιτς.

Οι αρχές αναφέρουν είκοσι νεκρούς και 30.000 εκτοπισμένους, πολλοί από τους οποίους μεταφέρονται στο Βελιγράδι για να στεγαστούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις και ξενοδοχειακές μονάδες. «Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες, με έναν πρώτο πρόχειρο υπολογισμό πρέπει να έχουν καταστραφεί 4.500 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου, 120 γέφυρες, πενήντα με ογδόντα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες τα οποία ίσως χρειαστούν πέντε με έξι χρόνια για να αποκατασταθούν». Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης και οι τηλεπικοινωνίες, ενώ αρχίζουν να παρατηρούνται κατολισθήσεις που καταστρέφουν σπίτια και άλλες υποδομές ολοσχερώς.

Μπορεί μεγάλο βάρος να πέφτει ήδη στη διαχείριση αλλά ο κίνδυνος δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί. «Οι πλημμύρες προήλθαν από τον ποταμό Σάββα και τους παραποτάμους του, μικρούς αλλά με γρήγορα ρεύματα που προκάλεσαν και τη μεγαλύτερη ζημιά». Ωστόσο, οι Αρχές και χιλιάδες πολίτες έχουν τώρα ριχθεί σε μια μάχη με τον χρόνο για να οχυρώσουν το Βελιγράδι πριν αρχίσουν να φουσκώνουν τα νερά του Δούναβη. «Ουσιαστικά όλος ο πληθυσμός στην περιοχή έχει ενταχθεί στην προσπάθεια μαζί με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις για να συγκρατήσουν τα νερά, να ενισχύσουν το έργο διάσωσης αλλά και να μεταφέρουν τρόφιμα και άλλα απαραίτητα είδη σε αποκλεισμένους. Το μέγεθος της προσπάθειας ξεπερνά τις δυνατότητες της χώρας» λέει ο Πόστιτς.

Τη Δευτέρα αποφασίστηκε η εκκένωση μεγάλου μέρους του Ομπρένοβατς, 30 χλμ. δυτικά του Βελιγραδίου, πόλη 30.000 κατοίκων που έχει χτυπηθεί χειρότερα από κάθε άλλο αστικό κέντρο. Γίνεται τεράστια προσπάθεια για να διατηρηθεί εν ενεργεία η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη, πράγμα δύσκολο εφόσον έχει υπερχειλίσει ο υδροφόρος ορίζοντας και το εργοστάσιο μπορεί να πλημμυρίσει ανά πάσα στιγμή. Το εργοστάσιο «Νικόλα Τέσλα» παράγει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και εάν πλημμυρίσει, το κόστος επαναφοράς του μπορεί να φτάσει και τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Το κοινό μπορεί να πληροφορείται για τους τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης από την ιστοσελίδα της σερβικής πρεσβείας http://athens.mfa.gov.rs

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/05/2014)