Η Ρωσία θα σεβασθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή (23/5) στο ετήσιο επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Η δήλωση Πούτιν μεταφράζεται ως κίνηση αποκλιμακώσεως της εντάσεως εν όψει των αυριανών κρίσιμων εκλογών

Η Ρωσία θα σεβασθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή (23/5) στο ετήσιο επιχειρηματικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη. Η δήλωση Πούτιν μεταφράζεται ως κίνηση αποκλιμακώσεως της εντάσεως εν όψει των αυριανών κρίσιμων εκλογών.

 

Ο Πούτιν τόνισε: «Θα αντιμετωπίσουμε την επιλογή του Ουκρανικού λαού με σεβασμό». Και επεσήμανε: «Επί της αρχής, σύμφωνα με το σύνταγμα δεν μπορούν να γίνουν εκλογές, καθώς ο (αποπεμφθείς) πρόεδρος Γιαννούκοβιτς είναι ο πρόεδρος εν ενεργεία» δήλωσε ο Πούτιν. Ωστόσο, σημείωσε, «θέλουμε και εμείς να αποκατασταθεί η ηρεμία στην Ουκρανία και επομένως θα σεβασθούμε την επιλογή του ουκρανικού λαού» και «θα συνεργασθούμε με τις νέες αρχές αρχές στο Κίεβο» διευκρίνισε. Ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ουκρανία μαστίζεται πλέον από έναν «αληθινό εμφύλιο πόλεμο». Η κρίσις στην Ουκρανία «γεννήθηκε διότι ο (ανατραπείς τέως πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ) Γιαννουκόβιτς απέρριψε την συμφωνία συνδέσεως με την ΕΕ. Ακολούθησε ένα πραξικόπημα, το οποίο υποστήριξαν οι Αμερικανοί φίλοι μας και εν τέλει, επικρατεί χάος και ένας αληθινός εμφύλιος πόλεμος», υποστήριξε ο Πούτιν. Επεσήμανε δε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της Μόσχας όσο αφορά την κρίση της Ουκρανίας είναι το ενδεχόμενο η χώρα να γίνει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. «Αύριο η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, και μεθαύριο συστοιχίες της αντιπυραυλικής αμύνης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εκεί», είπε. Εκτίμησε πως οι κυρώσεις που επέβαλαν δυτικά κράτη στην Ρωσία θα αποδειχθούν μπούμερανγκ.

 

Επικρίνοντας τις ΗΠΑ, ο Πούτιν σημείωσε πως το όραμα ενός «μονοπολικού» κόσμου απέτυχε, εξαίροντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διότι υιοθετούν μια πιο «πραγματιστική» στάση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σημειωτέον ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θεωρούνται λιγότερο αυστηρές από αυτές των ΗΠΑ. Ακόμη, ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τις μεταβατικές αρχές στην Ουκρανία ότι καταχρώνται την στρατηγική θέση της χώρας όσον αφορά στην μεταφορά αερίου. Η συμφωνία της Gazprom με την Κίνα μπορεί εξάλλου να επιστρέψει στην Μόσχα να εναλλάσσει την προσφορά του φυσικού της αερίου ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, δήλωσε ο Πούτιν. Η Ρωσία και η Κίνα συνήψαν συμφωνία ύψους 400δις δολαρίων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κατά ην διάρκεια της επίσημης επισκέψεως του αρχηγού του ρωσικού κράτους στο Πεκίνο.

 

Εξάλλου, ο επίκεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλλερ δήλωσε ότι η συμφωνία της Ρωσίας με την Κίνα για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου είναι πιθανόν να επηρεάσει τις τιμές στην Ευρώπη.