Έτοιμη για διάλογο με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Πέτρο Προσοένκο, δηλώνει η Μόσχα, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση, ένα μήνυμα που φαίνεται να έχει ως αποδέκτες ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση
Έτοιμη για διάλογο με τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Πέτρο Προσοένκο, δηλώνει η Μόσχα, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται διαμεσολάβηση, ένα μήνυμα που φαίνεται να έχει ως αποδέκτες ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει θετική άποψη για τον «βασιλιά της σοκολάτας», τον 48χρονο εκατομμυριούχο που -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα- φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκφραση θέλησης που σημειώθηκε -την οποία σεβόμαστε- είμαστε έτοιμοι να καθιερώσουμε πραγματιστικό, έντιμο διάλογο στην υπάρχουσα βάση -εννοώ την εκπλήρωση όλων των υπαρχουσών συμφωνιών, ανάμεσά τους εκείνες στον τομέα του εμπορίου και της ενέργειας» είπε.

Την ίδια ώρα, ο Ποροσένκο, ο οποίος φέρεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, εξέφραζε την ελπίδα του ότι θα καταφέρει να συναντηθεί με τη ρωσική ηγεσία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και τόνισε ότι η σταθερότητα στην ανατολική Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

«Ελπίζω ότι η Ρωσία θα στηρίξει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα ανατολικά» δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύω ότι η Ρωσία είναι γείτονάς μας. Και ότι χωρίς τη Ρωσία θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό, σχεδόν αδύνατο, να μιλάει κανείς για ασφάλεια στην περιοχή ή ίσως για παγκόσμια ασφάλεια» πρόσθεσε.

Επανέλαβε την ετοιμότητά του να μιλήσει με τους αυτονομιστές που θα αφήσουν τα όπλα, αλλά τόνισε ότι δεν θα συναντηθεί με τους «τρομοκράτες» που απειλούν την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Είπε ότι επιθυμεί διάλογο με τους φιλορώσους για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ανάμεσά τους και του δικαιώματος να μιλούν ρωσικά, ενώ δήλωσε έτοιμος να επεκτείνει την αμνηστία σε όσους δεν έχουν πάρει τα όπλα.

Πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να εξασφαλίσει την επιστροφή της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο.

Νωρίτερα, ο «βασιλιάς της σοκολάτας»  υποσχέθηκε να βάλει «τέλος στον πόλεμο, το χάος, το έγκλημα» και να φέρει την ειρήνη στη διχασμένη Ουκρανία.

Ο 48χρονος ολιγάρχης, ο οποίος ανακοίνωσε τη νίκη του μετά τα exit poll που του έδιναν σαφές προβάδισμα στις εκλογές, στηρίζει την προσέγγιση με την Ευρώπη, αλλά θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Ποροσένκο δήλωσε ότι τα πρώτα του βήματα ως πρόεδρος θα είναι να επισκεφθεί την ανατολική βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και μάχονται με τα ουκρανικά στρατεύματα.

Οι φιλορώσοι προχώρησαν την Κυριακή σε μποϊκοτάζ της εκλογικής διαδικασίας σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου λιγότερα από το 20% των εκλογικών τμημάτων ήταν ανοιχτά. Ένοπλοι προχώρησαν σε εκφοβισμό κατοίκων, σπάζοντας τις κάλπες, κλείνοντας εκλογικά κέντρα και εκτοξεύοντας απειλές.

Το 60% των 35,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων συμμετείχαν στις εκλογές, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή και οι ουρές ήταν μεγάλες στο Κίεβο, σκηνικό των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που οδήγησαν στην πτώση του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Με καταμετρημένες τις ψήφους του 60% των περιφερειών, ο Ποροσένκο ηγείται με ποσοστό 54%. Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 13%.

Εάν η διαφορά αυτή διατηρηθεί, ο Ποροσένκο εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Τα exit poll έδιναν στον ολιγάρχη ποσοστό 56%.