Κριτική άσκησε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας (EWEA) στο κείμενο της Ε.Ε. για την ενεργειακή ασφάλεια, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα.

Κριτική άσκησε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας ( EWEA) στο κείμενο της Ε.Ε. για την ενεργειακή ασφάλεια, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ο EWEA τονίζει ότι η Κομισιόν αγνοεί στο κείμενο τις δικές της εκτιμήσεις τις οποίες είχε διατυπώσει στην έκθεση με τίτλο 2030 Climate and Energy Impact Assessment, η οποία εκδόθηκε τον Ιανουάριο και έθετε ως στόχο για το 2030 διείσδυση των ΑΠΕ κατά 30% στην ηλεκτροπαραγωγή της Ε.Ε.

Ο διευθυντής του EWEA, Τζάστιν Ουίλκς, δήλωσε σχετικά:

«Η έκθεση της Κομισιόν δεν αναλύει πως η Ευρώπη μπορεί να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τις ξένες πηγές ενέργειας. Αντί αυτού, επικεντρώνεται στην παύση της σημασίας των εισαγωγών από τη Ρωσία, επεκτείνοντας αλλού την εξάρτηση».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «στο α’ τρίμηνο του 2014 είδαμε την Ουκρανία να πέφτει στο χάος, καθώς και την έκθεση του ΟΗΕ που λέει ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ για να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή. Οι συνθήκες έχουν επιβάλει στους Ευρωπαίους ηγέτες μια επανεξέταση. Τώρα πρέπει να δράσουν για να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής στο μέλλον.

Είναι σημαντικό να κάνουμε την αλλαγή προς τις ΑΠΕ, ιδίως τα αιολικά, τώρα παρά αργότερα. Οι επικεφαλής των κρατών πρέπει να ξεκινήσουν σε αυτή την οδό θέτοντας έναν φιλόδοξο στόχο για το 2030, ο οποίος προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία».