Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προέβη στην εκτίμηση, χθες, Πέμπτη, ότι η ζημία από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Σερβία και τη Βοσνία θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δις ευρώ (4,5 δις δολάρια)
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προέβη στην εκτίμηση, χθες, Πέμπτη, ότι η ζημία από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Σερβία και τη Βοσνία θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δις ευρώ (4,5 δις δολάρια).

«Δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις ως προς το κόστος αυτής της φυσικής καταστροφής. Ωστόσο, ορισμένες πολύ πρόχειρες προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τη ζημία σε περίπου 1,5 έως 2 δις ευρώ για την Σερβία, και περίπου 1,3 δις ευρώ για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η EBRD.

Ιδιαίτερα άσχημα πλήττεται ο τομέας της γεωργίας καθώς το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργήσιμης γης στις πλημμυρισμένες περιοχές έχει καταστραφεί και η ζημιά και στις δύο χώρες θα μπορούσαν να είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η EBRD. Ο αγροτικός τομέας αποτελεί το 10 % του ΑΕΠ της Σερβίας και το 6% του ΑΕΠ της Βοσνίας.