Η ιρλανδική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Petroceltic International, που, στις 14 Μαΐου, υπέγραψε σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison, τη σύμβαση open door για έρευνες πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, ανακοίνωσε, την περασμένη Παρασκευή, ότι εγκαταλείπει υπεράκτιο φρέαρ στην Ρουμανία, καθώς δεν βρέθηκαν σε αυτό εμπορικά συμφέρουσες ποσότητες υδρογονανθράκων

Η ιρλανδική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Petroceltic International, που, στις 14 Μαΐου, υπέγραψε σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison, τη σύμβαση open door για έρευνες πετρελαίου στην θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, ανακοίνωσε, την περασμένη Παρασκευή, ότι εγκαταλείπει υπεράκτια ερευνητική τοποθεσία στην Ρουμανία, καθώς δεν βρέθηκαν σε αυτό εμπορικά συμφέρουσες ποσότητες υδρογονανθράκων.

Η ιρλανδική Petroceltic International είναι κορυφαία εταιρεία ερευνών και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, και η οποία δραστηριοποιείται, κυρίως, στην Βόρειο Αφρική, την Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 400 εκατ. ευρώ και συμμετέχει σε 11 παραχωρήσεις στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Αλγερία, το ιρακινό Κουρδιστάν, την Αίγυπτο και τη Ρουμανία, με ημερήσια παραγωγή 25.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, την οποία ανέλαβε η κοινοπραξία Petroceltic-ΕΛΠΕ- Edison, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια.

Την ίδια ημέρα, η Sterling Resources, εταίρος της Petroceltic στη συγκεκριμένη παραχώρηση, ανέφερε ότι η εξόρυξη στο εν λόγω πεδίο μπορεί να ξεκινήσει σε άλλες τοποθεσίες του ίδιου μπλοκ το 2015.

«Η εξερευνητική γεώτρηση Muridava-1 στο μπλοκ Muridava (EX-27), συνολικού βάθους 2.747 μ. δεν έδειξε εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων στους πρωταρχικούς ταμιευτήρες-στόχους του Ηωκαίνου, Παλαιοκαίνου και Άνω Κρητιδικού», σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύθηκε στο σάιτ της Petroceltic .

Η εν λόγω τοποθεσία σφραγίστηκε και εγκαταλείφθηκε, ενώ η εξέδρα που λειτουργούσε εκεί θα μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία.

Η Petroceltic έχει το 40% της άδειας παραχώρησης στην Muridava, ενώ έχει την ευθύνη λειτουργίας του πεδίου. Στη Sterling Resources ανήκει επίσης 40% της παραχώρησης και το υπόλοιπο 20% στην εταιρεία Petromar.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Sterling Resources, Jake Ulrich, δήλωσε: «Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για την τοποθεσία Muridava-1 καθώς και για το ότι οι συνθήκες λειτουργίας εμπόδισαν να φτάσουμε στο βάθος στο οποίο στοχεύαμε. Έχουμε άλλες δύο τοποθεσίες εξόρυξης στην ίδια παραχώρηση τις οποίες θα επιθεωρήσουμε με την λειτουργό εταιρεία και πιθανόν να επιστρέψουμε σε εξορύξεις στο πεδίο το 2015».

Η Sterling είναι διεθνής εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα τον Καναδά , ενώ τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Κάλγκαρυ , της καναδικής πολιτείας της Αλμπέρτα . Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ρουμανία, την Γαλλία και την Ολλανδία.