<<Το θέλγητρο του κέρδους>> οδήγησε την Τουρκία στο να αναμειχθεί στις εξαγωγές πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβερνήσεως και υπεύθυνο για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι.

<<Το θέλγητρο του κέρδους>> οδήγησε την Τουρκία στο να αναμειχθεί στις εξαγωγές πετρελαίου από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβερνήσεως και υπεύθυνο για την ενεργειακή πολιτική της χώρας, Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι. <<Πιστεύουμε ότι η Τουρκία κινητοποιήθηκε από το θέλγητρο του κέρδους για να προσπαθήσει να αναμειχθεί>> στις εξαγωγές του <<όχι ακριβού ιρακινού πετρελαίου>>, είπε ο αλ Σαχριστάνι, στο Γαλλικό Πρακτορείο, την ώρα που η έντασις μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ αυξάνεται. <<Είχαμε φτάσει σε ένα επίπεδο συνεργασίας σχετικά καλό προτού το θέλγητρο του κέρδους να πάρει το προβάδισμα ωθώντας την Τουρκία να μετάσχει σε αυτό το λαθρεμπόριο ιρακινού αργού>>, προσέθεσε. Η Τουρκία ανακοίνωσε το Μάιο ότι άρχισε την παράδοση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου που προέρχεται από το ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ η Βαγδάτη αξιώνει όλες οι εξαγωγές πετρελαίου που αντλείται από το ιρακινό έδαφος να περνούν από την κεντρική κυβέρνηση. Η Βαγδάτη, η οποία βρίσκεται σε διαμάχη εδώ και χρόνια με τις κουρδικές αρχές του Αρμπίλ για το θέμα αυτό, προσέφυγε στις 23 Μαΐου κατά της Τουρκίας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο, στο Παρίσι. Η ιρακινή κυβέρνησις απείλησε παράλληλα με την ανάληψη νομικής δράσεως εναντίον οποιουδήποτε αγοράσει πετρέλαιο που εξάγεται μέσω ενός νέου αγωγού από την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν στην Τουρκία. Το δεξαμενόπλοιο United Leadership αναχώρησε προ 10ημέρου από τις τουρκικές ακτές μεταφέροντας το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έχει αντληθεί από το ιρακινό Κουρδιστάν παρά τις ενστάσεις της Βαγδάτης, η οποία έχει έκτοτε προσφύγει για διεθνή διαιτησία κατά της Άγκυρας για τη διευκόλυνση της πωλήσεως.

Το Ιράκ δηλώνει ότι ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός που διαχειρίζεται το εμπόριο SOMO έχει αποκλειστικά δικαιώματα στις πωλήσεις αργού από ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ιρακινού Κουρδιστάν.