Παράταση της προθεσμίας διακοπής του φυσικού αερίου στην Ουκρανία ανακοίνωσε η ρωσική ενεργειακή εταιρία Gazprom όπως ανέφερε σε χθεσινό του ρεπορτάζ το Energia.gr, η ρωσική ενεργειακή εταιρία ανακοίνωσε ότι μεταθέτει για τις 9 Ιουνίου την έναρξη εφαρμογής του συστήματος προπληρωμής για τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι δέχθηκε την καταβολή 786 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κίεβο έναντι του Ουκρανικού χρέους

Παράταση της προθεσμίας διακοπής του φυσικού αερίου στην Ουκρανία ανακοίνωσε η ρωσική ενεργειακή εταιρία Gazprom όπως ανέφερε σε χθεσινό του ρεπορτάζ το Energia. gr, η ρωσική ενεργειακή εταιρία ανακοίνωσε ότι μεταθέτει για τις 9 Ιουνίου την έναρξη εφαρμογής του συστήματος προπληρωμής για τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι δέχθηκε την καταβολή 786 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κίεβο έναντι του Ουκρανικού χρέους.

«Η Ουκρανία διευθέτησε την πρώτη δόση του χρέους της. Σήμερα, 786 εκατομμύρια δολάρια κατατέθηκαν στο λογαριασμό της Gazprom», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλλερ. «Χαιρετίζουμε την έναρξη της διευθετήσεως του χρέους της από τν Ουκρανία και μεταθέτουμε για τις 9 Ιουνίου τη μετάβαση στο σύστημα προπληρωμής», προσέθεσε. Σημειωτέον ότι η εταιρία Gazprom είχε ανακοινώσει ότι μετά την πρώτη Ιουνίου θα παρέδιδε στην Ουκρανία μόνο τις ποσότητες του φυσικού αερίου για τις οποίες είχε λάβει προπληρωμή, γεγονός που σήμαινε τη διακοπή των παραδόσεων προς την Ουκρανία και διατάραξη της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι επαφές Ποροσένκο

Ο Αλεξέι Μίλλερ ανέφερε ότι η μετάβαση στο σύστημα της προπληρωμής θα εξαρτηθεί από το αν το Κίεβο θα αποπληρώσει το σύνολο των 2024 δις δολαρίων για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε μέχρι την 1η Απριλίου και θα αποπληρώνει σταδιακά το χρέος του για τις παραδόσεις Απριλίου και Μαΐου. <<Η πληρωμή για το Μάιο πρέπει να γίνει πριν από τις 9 Ιουνίου>>, δηλώνει στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με την Gazprom το συνολικό χρέος της Ουκρανίας θα ανήρχετο σε 5,2 δις δολάρια στις 7 Ιουνίου, εάν δεν γινόταν καμία πληρωμή.

Εν τω μεταξύ, ο φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος εξελέγη στις 25 Μαΐου με περισσότερο από το 54% των ψήφων, πρόκειται να γνωρίσει πολλούς διεθνείς ηγέτες πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα, το Σάββατο. Ο Ποροσένκο συνάντησε χθες στην Πολωνία τον πρόεδρο Ομπάμα, η αποστήριξη του οποίου είναι κρίσιμη για την Ουκρανία, πριν παρευρεθεί στις τελετές για την Απόβαση στη Νορμανδία έπειτα από πρόσκληση του Φρανσουά Όλλαντ και την παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ποροσένκο, μολονότι δήλωσε πως θέλει να κάνει διάλογο με την Μόσχα, τόνισε ότι δε θα αφήσει ποτέ τους αντάρτες, τους οποίους αποκαλεί «οι τρομοκράτες», να μετατρέψουν την εξεγερμένη περιοχή «σε Σομαλία».

Την ίδια ώρα δριμεία επίθεση προς το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε η Μόσχα. Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο κατηγόρησε την Συμμαχία για ενθάρρυνση της χρήσεως βίας από την κυβέρνηση της Ουκρανίας στις ανατολικές επαρχίες της χώρας και υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ προσκόπτει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσεως στην κρίση, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Επίσης, είπε πως η πρωτοφανής δραστηριότητα της Συμμαχίας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ισχύουσες συμφωνίες για την ασφάλεια.

 

Μήνυμα του ΝΑΤΟ

Οι απόψεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία «απέχουν παρασάγγας», ανέφερε εκπρόσωπος της συμμαχίας, μετά από τη συνάντηση που είχαν οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ με το Ρώσο απεσταλμένο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων για την κρίση, την προέλευσή της, καθώς επίσης για αυτά που συμβαίνουν τώρα και το πώς πρέπει να επιλυθεί η κρίσις». Συμπέρανε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν μετά τις συνομιλίες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Οάνα Λουνγκέσκου. Οι πρέσβεις του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Ρωσία να αρχίσει εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Πορονέσκο και τονίζουν ότι δε θα αναγνωρίσουν της προσάρτηση της Κριμαίας.