Νέο νόμο για την εξοικονόμηση ενέργειας θα υιοθετήσει το ρουμανικό κοινοβούλιο. Με τη νέα νομοθεσία θα ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή Οδηγία αναφορικά με τους στόχους για τις περικοπές σε ενεργειακές δαπάνες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας, Iulian Iancu

Νέο νόμο για την εξοικονόμηση ενέργειας θα υιοθετήσει το ρουμανικό κοινοβούλιο. Με τη νέα νομοθεσία θα ενσωματώνεται η ευρωπαϊκή Οδηγία αναφορικά με τους στόχους για τις περικοπές σε ενεργειακές δαπάνες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ρουμανίας, Iulian Iancu, 

Ο Ρουμάνος βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχει η ανάγκη για μία νέα διοικητική αρχή που θα ασχολείται με θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, παρόμοια με την σημερινή ANRE, την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας. Η νέα αρχή θα είναι επιφορτισμένη και με την συλλογή των τελών που θα αφορούν τον εν λόγω ενεργειακό τομέα.

« Πρέπει να διακριβώσουμε ποιους στόχους μπορούμε να θέσουμε για την περικοπή της κατανάλωσης, σε ποιους τομείς και με ποιο κόστος. Είναι δύσκολο να θέσουμε στόχους και να τους εφαρμόσουμε,   γιατί πρέπει να λάβουμε υπ΄όψιν μας όλες τις ομάδες καταναλωτών», τόνισε ο Iancu.

Ο νέος νόμος θα επιβαρύνει τον τελικό ενεργειακό καταναλωτή κατά 1%. Οι βιομηχανικοί καταναλωτές θα θεωρηθούν ως ευάλωτη ομάδα και θα απολαύουν εκπτώσεων.
  
«Δεν μπορείς να πεις σε έναν μεγάλο καταναλωτή ότι θα έχει έκπτωση 40% χωρίς να εφαρμόζει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ώστε να διατηρήσει την οικονομική του δραστηριότητα, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές του. Δεν μπορεί να μάς λένε μετά από δύο χρόνια ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα και ότι θα φύγουν. Τα αντισταθμιστικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ», δήλωσε ο Iancu.