Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί κατά 19,2% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μειωθεί κατά 19,2% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Οι εκπομπές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,3% το 2012, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν στα Ηνωμένα Έθνη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1082 μεγατόνους από το 1990, περισσότερο από το άθροισμα των εκπομπών της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου το 2012.

Η Ιταλία ήταν υπεύθυνη για το 45% της μείωσης των εκπομπών της ΕΕ το 2012, λόγω των χαμηλότερων εκπομπών από τις μεταφορές και τη βιομηχανία, σύμφωνα με τηνέκθεσητου ΕΟΠ. Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση ήταν στην Πολωνία, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης στερεών καυσίμων.

Οι εκπομπές αυξήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, όπου η κατανάλωση των στερεών καυσίμων αυξήθηκε.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η ΕΕ μπορεί να φτάσει νωρίς το στόχο της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 20% μέχρι το 2020, σύμφωνα με τοΠακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Ο ΕΟΠ αποδίδει το 1/3 των τάσεων των εκπομπών στις αλλαγές του ΑΕΠ, που παρατηρήθηκαν σε περιόδους ανάπτυξης ή ύφεσης. Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλαν επίσης, σύμφωνα με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δύο άλλες πρόσφατες ανακοινώσεις έχουν οδηγήσει τους αναλυτές να λένε ότι μάλλον γίνεται μια παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό των εκπομπών CO2.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ανακοίνωσε πρόσφατα μέτρα για τη μείωση 30% των εκπομπών των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, στην «ισχυρότερη δράση που έχει λάβει ποτέ αμερικανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος», σύμφωνα με την Επίτροπο της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Connie Hedegaard.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Κίνα σχεδιάζει να θέσει ανώτατο όριο εκπομπών CO2, για να τεθεί σε ισχύ από το 2016.