Παρά την κλιμάκωση της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Κιέβου, οι φιλορώσοι αυτονομιστές όχι μόνο προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, αλλά και κατακτούν νέες θέσεις, δυσκολεύοντας τη στρατιωτική επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις ανατολικές περιοχές της χώρας
Παρά την κλιμάκωση της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Κιέβου, οι φιλορώσοι αυτονομιστές όχι μόνο προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, αλλά και κατακτούν νέες θέσεις, δυσκολεύοντας τη στρατιωτική επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Η αστυνομία συνόρων της Ουκρανίας αναγνώρισε χθες ότι τρία μεθοριακά φυλάκια στην επαρχία Λουγκάνσκ εκκενώθηκαν, καθώς οι φρουροί διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο λόγω των καταιγιστικών επιθέσεων ενόπλων αυτονομιστών τα τελευταία 24ωρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μια μεγάλη περιοχή στα σύνορα με τη Ρωσία μένει στο έλεος των ανταρτών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα μεταφοράς όπλων, εφοδίων και προσωπικού από τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας συνόρων του Λουγκάνσκ, ύστερα από διήμερη πολιορκία και σφοδρές ανταλλαγές πυρών, με αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων. Οπως σημείωνε χθεσινό ρεπορτάζ των New York Times, από την περασμένη Τρίτη οι βάσεις των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας στο Λουγκάνσκ πέφτουν η μία μετά την άλλη και η περιοχή βρίσκεται πρακτικά εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο των στασιαστών, οι οποίοι την έχουν ανακηρύξει «Λαϊκή Δημοκρατία».

Μικρότερη ήταν η ένταση χθες στη γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ, η οποία επίσης έχει περάσει, σε μεγάλο βαθμό, στα χέρια των αυτονομιστών. Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι τεθωρακισμένα άρματα μάχης Τ-64 αναπτύχθηκαν γύρω από το Σλαβιάνσκ, επίκεντρο των σφοδρών συγκρούσεων.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε την ομάδα του G7 για «υποκρισία χωρίς όρια» στο ουκρανικό ζήτημα. Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών της Δύσης, που έκανε λόγο για «μετρημένη αντίδραση» του Κιέβου απέναντι στη φιλορωσική εξέγερση. Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι έχει λάβει δραματικές διαστάσεις η έξοδος Ουκρανών αμάχων από τις ανατολικές περιοχές, που σφυροκοπούνται από τον κυβερνητικό στρατό.