Σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν την μείωση των επιτοκίων και την χορήγηση στοχευμένων δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να ενισχυθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς τη πραγματική οικονομία ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ. Για «πολύ δυναμική» θέση ομιλεί το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες

Σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν την μείωση των επιτοκίων και την χορήγηση στοχευμένων δανείων στα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να ενισχυθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς τη πραγματική οικονομία ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ. Για «πολύ δυναμική» θέση ομιλεί το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι, εάν χρειαστεί η ΕΚΤ θα λάβει μη συμβατική μέτρα χαλαρώσεως της νομισματικής πολιτικής της. «Το Διοικητικό Συμβούλιο επέδειξε ομοφωνία στην δέσμευση του να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά μέτρα, στο πλαίσιο της αποστολής του, εφ’ όσον καταστεί αναγκαίο, για να αντιμετωπισθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι από μία πολύ παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Ντράγκι. Το πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ περιλαμβάνει την μείωση του βασικού επιτοκίου από το 0,25% στο 0,15% και την μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην Ιστορία του ιδρύματος- συγκεκριμένα στο -0,10%.

Επίσης, προβλέπει την χορήγηση 4ετών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο- που εφέτος θα φθάσουν συνολικά στα 400 δις ευρώ – στις τράπεζες- της Ευρωζώνης, με την προϋπόθεση ότι θα δοθούν δάνεια από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά (όχι όμως για στεγαστικά δάνεια), με στόχο την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Στα μέτρα περιλαμβάνεται, επίσης, η προετοιμασία για την αγορά από την ΕΚΤ τιτλοποιημένων ομολόγων για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η αντίδραση του ΔΝΤ

Τα μέτρα του ΕΚΤ είναι και η επιμήκυνση της διαδικασίας χορηγήσεως ρευστότητας στις τράπεζες χωρίς πλαφόν με σταθερό επιτόκιο και η άρση της «αποστειρώσεως» της ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί με τις αγορές ομολόγων που είχε κάνει στο παρελθόν η ΕΚΤ. Ο Ντράγκι τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές βασίστηκαν στην οικονομική ανάλυση της ΕΚΤ, που έλαβε υπ’ όψιν τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις του επιτελείου της. Κατά τον ίδιο, τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα πιο κοντά στο 2% (ο στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να κινείται λίγο χαμηλότερα από το 2%, ενώ το Μάιο είχε υποχωρήσει στο 0,5%). Όσον αφορά στην μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, ο επί κεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα ανέλθει σε 0,7% σε μέσα επίπεδα το 2014, σε 1,1% το 2015 και σε 1,4% το 2016. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, ο πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω. Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1% φέτος, κατά 1,7% το 2015 και 1,8% το 2016. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, το ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2014 και ανοδικά για το 2015.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΔΝΤ, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μείωση των επιτοκίων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να χρειάζονται και νέες ενέργειες. «Εκφράζουμε σθεναρά την ικανοποίησή μας για την πολύ δυναμική θέση που υιοθέτησε η ΕΚΤ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρρυ Ράϊς σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε στην Ουάσιγκτον. Πάντως, το ΔΝΤ για άλλη μια φορά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η λήψη νέων μέτρων για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη στην Ευρώπη. «Είμαστε ικανοποιημένοι που ο πρόεδρος Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα ήταν έτοιμη να κάνει περισσότερα αν είναι απαραίτητο», σημείωσε ο Ράϊς.

 

Επιφυλάξεις Σόιμπλε

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, που ζητούσε επί μήνες από την ΕΚΤ να λάβει μέτρα για να υποχωρήσει η ισοτιμία του ευρώ, καλωσόρισε τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ τις έλαβε σε συνθήκες ανεξαρτησίας από τις κυβερνήσεις. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση. Τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι δημοφιλή στην Γερμανία, αφού θεωρείται ότι τιμωρούν του αποταμιευτές. Ο δε συντηρητικός Γερμανός οικονομολόγος Χανς- Βέρνερ Ζινν, επί κεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, δήλωσε ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ δίνουν την αίσθηση της απελπισίας και δεν είναι αποτελεσματικές.