«Συντονιστικό συνέδριο» για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία είναι έτοιμη να διοργανώσει η Ε.Ε. στις αρχές Ιουλίου. Αυτός δήλωσε ο πρόεδρος της Κομμισσιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διευκρινίζοντας ότι το συνέδριο θα γίνει πριν τη διοργάνωση «διεθνούς διασκέψεως» δωρητών στα τέλη του έτους

«Συντονιστικό συνέδριο» για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία είναι έτοιμη να διοργανώσει η Ε.Ε. στις αρχές Ιουλίου. Αυτός δήλωσε ο πρόεδρος της Κομμισσιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διευκρινίζοντας ότι το συνέδριο θα γίνει πριν τη διοργάνωση «διεθνούς διασκέψεως» δωρητών στα τέλη του έτους.

«Πρέπει να συντονίσουμε τη διεθνή απάντηση», δήλωσε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνεντεύξεως Τύπου λίγο πριν την έναρξη της συνόδου της G7 στις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει αποβληθεί προς το παρόν από τις συναντήσεις της Ομάδος των ισχυρότερων κρατών λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία. «Είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε στις αρχές Ιουλίου ένα συνέδριο συντονισμού, πριν τη διεθνή διάσκεψη στα τέλη του έτους», προσέθεσε ο ίδιος. Οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία «έχουν αλλάξει τα δεδομένα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βάν Ρομπάϋ, που θα μεταβεί το Σάββατο στο Κίεβο για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Η G7 και η Ε.Ε. καλούν να υπάρξει αποκλιμάκωσις και προτείνουν την υποστήριξή τους ώστε να βοηθήσουν την Ουκρανία «να σταθεροποιηθεί οικονομικά, δημοσιονομικά και πολιτικά», προσέθεσε ο Ρομπάϋ.

 

Τελεσίγραφο Gazprom

Εκτιμώντας τις ανάγκες της Ουκρανίας στα 27 δις. δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια, το ΔΝΤ συμφώνησε στην παροχή ενός δανείου 17 δις. δολαρίων, το οποίο όμως δεν θα είναι επαρκές σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Μπαρόζο επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ε.Ε. θα υπογράψει «το αργότερο στις 27 Ιουνίου» μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Πάντως, η μεταβατική κυβέρνησις της Ουκρανίας υποστήριξε χθες ότι δεν υφίσταται ανθρωπιστική κρίσις στο έδαφός της και απέρριψε ένα σχέδιο αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, το οποίο κατήρτισε η Ρωσία και προβλέπει να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Gazprom ανακοίνωσε ότι παρατείνει κατά μια ημέρα, για την 10η Ιουνίου, το τελεσίγραφό της προς την Ουκρανία προκειμένου να πληρώσει τα χρέη της στο φυσικό αέριο και να συνεχίσει τις παραδόσεις, καθώς η προηγούμενη ημερομηνία που είχε αποφασισθεί, η 9η Ιουνίου, είναι αργία. Υπενθυμίζεται ότι ρωσικός ενεργειακός κολοσσός μετέθεσε την προθεσμία από την 3η για την 9η Ιουνίου έπειτα από μια πρώτη καταβολή από το Κίεβο 786 εκατ. δολαρίων το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε την πρόθεσή του να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στην Ε.Ε., υπογραμμίζοντας παραλλήλως την πεποίθησή του ότι «η Κριμαία θα ανακτήσει την ελεύθερια της και θα γίνει ξανά ουκρανική». Επίσης, ανακοίνωσε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που επεξεργάζεται, το οποίο θα αποκαλύψει μετά την ορκωμοσία του, το Σάββατο, θα περιλαμβάνει την αποκέντρωση της εξουσίας και την χορήγηση αμνηστίας.

 

Ειρηνευτικό σχέδιο

 

Ο Ποροσένκο είπε ότι συζήτησε το ειρηνευτικό σχέδιο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδο πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Βαρσοβία. Οι συζητήσεις γύρω από το ειρηνευτικό σχέδιο θα συνεχισθούν κατά την ημέρα των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την Απόβαση στην Νορμανδία, στην Γαλλία. Διευκρίνισε ότι δεν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Πούτιν, όμως δεν απέκλισε το ενδεχόμενο να γίνει μία συνάντησις. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον των φιλορώσων ενόπλων στην Ουκρανία συνεχίζονται. Χθες το πρωί, η ουκρανική Εθνοφρουρά ανακοίνωσε πως κατέβαλε φυλάκιο στο Λουγκάνσκ που τελούσε υπό τον έλεγχο των ενόπλων.