Πράσινο φως έδωσε προχθές η Κομισιόν στην υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στην Ε.Ε. Αναμένεται η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης-27ης Ιουνίου

Πράσινο φως έδωσε προχθές η Κομισιόν στην υποψηφιότητα της Αλβανίας για ένταξη στην Ε.Ε. Αναμένεται η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής της 26ης-27ης Ιουνίου.

Η Επιτροπή επιβεβαιώνει την σύστασή της ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να χορηγήσουν στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, ανέφερε ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση Στεφάν Φουλέ. «Έχω ενθαρρυνθεί από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει τα Τίρανα»., επεσήμανε ο ίδιος. Στην σχετική έκθεσή της, η Επιτροπή προβάλλει τις προόδους που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Σημειωτέον ότι η Αλβανία διεκδικεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. από το 2009, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αναμένονται μακρές.

Εν τω μεταξύ, χθες δόθηκε μια πρώτη γεύση των προτεραιοτήτων της Ιταλία, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου από την Ελλάδα. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ιταλίας στην Ε.Ε., Στέφανο Σανίνο δήλωσε ότι οι τρείς βασικές προτεραιότητες της Ρώμης θα είναι η τόνωση της αναπτύξεως, η μεταναστευτική πολιτική και η ενέργεια. Κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην δεξαμενή σκέψεως European Policy Center ( EPC) στις Βρυξέλλες, ο Σανίνο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο της αναπτύξεως, σημειώνοντας ότι η ιταλική προεδρία θα εργασθεί με βάση τρείς βασικούς άξονες: την «Ευρώπη των ευκαιριών», που αφορά σε όλα τα οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα που σχετίζονται με την Δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις και την «παγκόσμια Ευρώπη» που αφορά στις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε.