Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της για μια κοινωνία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα, για την προστασία των φυσικών πόρων και της υψηλής ποιότητας του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτό το μονοπάτι θα πρέπει να περάσει και η αντιμετώπιση της κρίσης, αν και πλέον διαφαίνεται πως ακόμα και προωθημένες στα περιβαλλοντικά ζητήματα χώρες του Βορρά έχουν επηρεαστεί στη θεώρησή τους
Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της για μια κοινωνία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα, για την προστασία των φυσικών πόρων και της υψηλής ποιότητας του περιβάλλοντος. Μέσα από αυτό το μονοπάτι θα πρέπει να περάσει και η αντιμετώπιση της κρίσης, αν και πλέον διαφαίνεται πως ακόμα και προωθημένες στα περιβαλλοντικά ζητήματα χώρες του Βορρά έχουν επηρεαστεί στη θεώρησή τους.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Hans Bruyninckx, βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας και μιλάει στην «Κ» για τις προκλήσεις της περιόδου που διανύουμε.

«Οι 28 χώρες της Ενωσης έχουν μια κοινή φιλοδοξία για το 2050», λέει ο Βέλγος πολιτικός επιστήμονας. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα. Μια οικονομία που θα βασίζεται σε μια αειφορική προσέγγιση των φυσικών πόρων. Και μια υψηλού επιπέδου περιβαλλοντική προστασία, ώστε η φύση να αντέξει το σοκ που θα φέρει μέσα στις επόμενες δεκαετίες η κλιματική αλλαγή. Αν πάρουμε αυτούς τους τρεις στόχους στα σοβαρά, τότε γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η ατζέντα μας τα επόμενα χρόνια».

Προσωπική εκτίμηση του κ. Bruyninckx είναι ότι ειδικά την περίοδο αυτή, είναι κρίσιμης σημασίας η προστασία του φυσικού κεφαλαίου.

«Είμαστε μια κοινωνία σε μετάβαση. Πρέπει, για παράδειγμα, να αμφισβητήσουμε το συγκοινωνιακό μας μοντέλο. Το να οδηγούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν σημαίνει ότι στην Αθήνα ή στις Βρυξέλλες δεν θα “κολλάμε” και πάλι στην κίνηση. Η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι να έχουμε μια καλή ζωή μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του πλανήτη. Τον 20ό αιώνα οι ιδεολογίες όπως ο φιλελευθερισμός, ο σοσιαλισμός, η χριστιανοδημοκρατία και άλλες, έφεραν τεράστια πρόοδο, έδωσαν ευκαιρίες σε ανθρώπους που ήταν δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, βελτίωσαν την υγεία του πληθυσμού. Ομως καμία από αυτές τις θεωρήσεις δεν χρειάστηκε να πάρει στα σοβαρά τα όρια του πλανήτη. Η μεγάλη πρόκληση, λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ένα νέο, βιώσιμο όραμα για την κοινωνία».

Η επίδραση της κρίσης

Η κρίση, πάντως, έχει επηρεάσει την ευρωπαϊκή πορεία και στα θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος. «Οταν πρωτοξεκίνησε η οικονομική κρίση, γνωρίζαμε καλά ότι θα έπρεπε να επενδυθούν τεράστια χρηματικά ποσά για την αντιμετώπισή της. Εξαρχής υποστηρίξαμε ότι η επένδυση στην πράσινη οικονομία δημιουργεί ένα διπλό μέρισμα: νέες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας. Υπάρχουν παραδείγματα χωρών που στο ξεκίνημα της κρίσης εστίασαν μέσα από τα προγράμματα οικονομικής αποκατάστασής τους στη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία. Καθώς όμως παρατεινόταν η οικονομική κρίση, όμως, η ανάγκη να αντιμετωπίσεις τα εθνικά ελλείμματα έγινε επιτακτικότερη και η πρόθεση για έναν “πράσινο” σχεδιασμό μειώθηκε. Είναι κάτι που μας απασχολεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος και είναι το αντικείμενο μελέτης».

Υπάρχει βελτίωση

Παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην περιβαλλοντική προστασία, ο κ. Hans Bruyninckx υπερασπίζεται τις αξίες της Ε.Ε. στην περιβαλλοντική προστασία. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου 28 χώρες αποφασίζουν και λαμβάνουν δεσμευτικά μέτρα για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η εφαρμογή της νομοθεσίας παρακολουθείται στενά. Η επιλογή αυτή έφερε μεγάλη βελτίωση σε μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ευρώπη. Βέβαια υπάρχουν πολλά ζητήματα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Αλλά και κάποιοι τομείς που δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, όπως η προστασία του εδάφους και τα δάση. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ανάλογο παράδειγμα στον πλανήτη».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")