Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,SigmarGabriel, έκανε έκκληση για έναν δεσμευτικό στόχο ενεργειακής απόδοσης που πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι το 2030 στις συνομιλίες στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο στις 13 Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,SigmarGabriel, έκανε έκκληση για έναν δεσμευτικό στόχο ενεργειακής απόδοσης που πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι το 2030 στις συνομιλίες στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο στις 13 Ιουνίου.

«Έχουμε αποτύχει σημαντικά να εξετάσουμε τη σημασία της ενεργειακής απόδοσης», είπε ο Gabriel στους συγκεντρωμένους υπουργούς, επισημαίνοντας ότι το 2012, τα κράτη της ΕΕ ξόδεψαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα σε εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξήσει μόνο το ποσό αυτό, πρόσθεσε.

«Αν μιλάμε για μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην επωφεληθούμε οι ίδιοι από ένα από τα κύρια μέσα που διαθέτουμε για το σκοπό αυτό - την εξοικονόμηση ενέργειας», είπε.

«Δεν πρέπει να αποφασίζουμε μόνο για τους στόχους των αερίων του θερμοκηπίου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να οριστεί επίσης ένας δεσμευτικός στόχος για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης».

Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ως δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% για το 2030 και μερίδιο 27% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της ηπείρου, αν και τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα δεσμεύονται από αυτό.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών λένε ανώνυμα ωστόσο, ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να εξακολουθήσει να διατηρεί το δικαίωμα να θεσπίσει δεσμευτικά μέτρα, εάν η ΕΕ ως σύνολο στραφεί πολύ μακριά από τον τελικό στόχο.

Αλλά η ενεργειακή απόδοση παραλείφθηκε από την εικόνα του 2030, εν αναμονή της επανεξέτασης της προόδου της ΕΕ προς την επίτευξη ενός μη δεσμευτικού στόχου βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης 20% για το 2020, που αναμένεται να δημοσιευθεί αργότερα αυτό το καλοκαίρι.

Διπλωμάτες λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες, ότι το Βερολίνο έχει μετακινηθεί πιο κοντά στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αύξηση της προτεινόμενης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 πέραν του 40% στις συνομιλίες για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), αν οι άλλες χώρες αναλαμβάνουν επίσης τη δέσμευση επιπλέον εξοικονόμησης διοξειδίου του άνθρακα.

Αλλά οι δεσμευτικοί στόχοι ενεργειακής απόδοσης βρίσκουν αντίθετους το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ακόμη και αν αυξάνεται το μομέντουμ να επανεξετάσει το ζήτημα, εν μέρει λόγω της κρίσης της Ουκρανίας.

Στις 18 Ιουνίου, το γερμανικό υπουργείο οικονομίας και το δανικό υπουργείο για το κλίμα και την ενέργεια συνδιοργανώνουν ένα εργαστήριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ανάγκη για τρεις στόχους για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030.

Ο Günther Oettinger, ο Γερμανός Επίτροπος Ενέργειας, ο οποίος ζητά δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση, δήλωσε στο Συμβούλιο ότι η νίκη στις καρδιές και τα μυαλά των Ευρωπαίων στη μάχη με τους ευρωσκεπτικιστές θα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της αιτίας της ενεργειακής απόδοσης.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε τώρα περισσότερο ευρωσκεπτικιστές από ποτέ, επομένως τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να έχουμε μια συνεκτική θέση μεταξύ του Συμβουλίου και της Επιτροπής, και μόνο τότε θα έχει νόημα να διατηρήσουμε τη θέση μας σχετικά με την ενεργειακή απόδοση στο πακέτο 2030», πρόσθεσε ο Oettinger.

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να περιορίσουν σε 7% το ποσοστό του μίγματος καυσίμου στην Ευρώπη που μπορεί να γίνει από τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, λόγω φόβων ότι η καλλιέργειά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και σε μη βιώσιμες αλλαγές στη χρήση γης.