Βουλγαρία: Το Ανώτατο Δικαστήριο Ακυρώνει Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής για τα Feed-in Tariffs των Αιολικών

Βουλγαρία: Το Ανώτατο Δικαστήριο Ακυρώνει Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής για τα Feed-in Tariffs των Αιολικών
energia.gr
Παρ, 20 Ιουνίου 2014 - 11:27
Το βουλγαρικό Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση του Ιουνίου 2012 της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας, που αφορούσε τις επιδοτούμενες τιμές για την αιολική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε η Βουλγαρική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (BGWEA) την περασμένη Δευτέρα

Το βουλγαρικό Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση του Ιουνίου 2012 της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας, που αφορούσε τις επιδοτούμενες τιμές για την αιολική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε η Βουλγαρική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (BGWEA) την περασμένη Δευτέρα.
 
Τον Ιούνιο του 2012, η κρατική Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας και Υδάτων (SEWRC) καθόρισε τις επιδοτούμενες τιμές, από την 1η Ιουλίου, 2012, για ηλεκτρισμό από αιολική ενέργεια, σεεπίπεδα 23% χαμηλότερα από ό, τι την προηγούμενη περίοδο τιμολόγησης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει τις αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής, δεδομένου ότι «όχι μόνο δεν επιτρέπουν στους επενδυτές να λάβουν καμία επιστροφή από το μερίδιό τους στη χρηματοδότηση [...], αλλά, στην πράξη, οι επενδυτές θα χάσουν ένα μέρος των χρημάτων που επένδυσαν», αναφέρει η BGWEA σε ανακοίνωσή της σχετική με την απόφαση του δικαστηρίου.
 
Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή έχει επίσης διαπιστώσει ότι το ποσοστό απόδοσης των επενδεδυμένων κεφαλαίων που για αιολικά πάρκα όπως είχε οριστεί από τη ρυθμιστική αρχή, και το οποίο   μειώθηκε στο 7,0% από 9,0%, έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους, δεδομένου ότι βασίζεται σε μη αντικειμενικά κριτήρια, μη διαφανή στοιχεία τιμολόγησης και μη κανονικούς οικονομικούς δείκτες, σύμφωνα με την BGWEA.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη στις 5 Ιουνίου, ήρθε μετά από μήνυση που κατέθεσαν τα μέλη της BGWEA εναντίον της SEWRC, αναφέρει η Βουλγαρική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Το πιο πρόσφατο σχέδιο απόφασης της ρυθμιστικής αρχής για την τιμολόγηση του ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια προβλέπει μείωση των προτιμησιακών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά ενέργεια από 21% έως 23% και ένα ποσοστό 7% επί των κεφαλαίων, προσθέτει η BGWEA. Σύμφωνα με την ένωση, οι αποφάσεις της SEWRC για ακόμα μία φορά δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα της αγοράς.
 
«Επιπλέον, στη διαμόρφωση των τιμών, η Επιτροπή δεν λαμβάνει υπ΄όψιν την επίδραση των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν κατά το τρέχον έτος αναφορικά με την αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά πάρκα – ήτοι τον φόρο20% επί των εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τον περιορισμό των ποσοτήτων της ηλεκτρικής ενέργειας που μπορούν να αγοραστούν σε προνομιακές τιμές», αναφέρει η ανακοίνωση της BGWEA.

«Η κοντόφθαλμη πολιτική των θεσμικών οργάνων όσον αφορά την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε ένα κύμα των απαιτήσεων από τους επενδυτές για την αποζημίωση ζημιών», πρόσθεσε.