Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη δρομολόγηση μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ στην περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιουνίου, που θα θέσει τις βάσεις για μια στενή συνεργασία μεταξύ οκτώ χωρών της περιοχής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη δρομολόγηση μιας νέας στρατηγικής της ΕΕ στην περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιουνίου, που θα θέσει τις βάσεις για μια στενή συνεργασία μεταξύ οκτώ χωρών της περιοχής.

Η προώθηση της θαλάσσιας οικονομίας, οι μεταφορές και τα ενεργειακά δίκτυα, ο βιώσιμος τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και κατ΄επέκταση η δημιουργία ευημερίας και θέσεων εργασίας σε μια περιοχή 70 εκατ. κατοίκων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής.

Στη μακροπεριφερειακή στρατηγική θα συμμετάσχουν τέσσερις χώρες της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία) και 4 τρίτες χώρες της περιοχής (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία), οι οποίες συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις κοινές προκλήσεις και να ενισχύσουν τις κοινές δυνατότητες.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η στρατηγική αφορά κατά κύριο λόγο τις ευκαιρίες που παρέχει η θαλάσσια οικονομία - «γαλάζια ανάπτυξη», συνδυασμό χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, ενεργειακή συνδεσιμότητα, προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμο τουρισμό – τομείς που είναι σίγουρο ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

Οι δράσεις θα χρηματοδοτηθούν από υφιστάμενα και όχι πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια, από εθνικούς πόρους, ενώ εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν και ιδιωτικά κεφάλαια.

«Οι ναυτιλιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου δεν αφορούν αποκλειστικά μία και μόνο χώρα», δήλωσε η Επίτροπος θαλάσσιας πολιτικής και αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, προσθέτοντας ότι από την υπεραλίευση έως τη ρύπανση, την κυκλοφορική συμφόρηση, τις μεταφορικές συνδέσεις και τον εποχιακό τουρισμό, ο μόνος συνετός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα είναι η κοινή και συνεκτική δράση. «Δεδομένου ότι υπάρχει ένα αναπτυξιακό δυναμικό σε πολλές από τις περιοχές αυτές, το σχέδιο δράσης για την περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου μπορεί να βοηθήσει την περιφέρεια να εξέλθει από την κρίση και να θέσει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία της», κατέληξε η Ελληνίδα Επίτροπος.

Η περιφέρεια της Αδριατικής θάλασσας και του Ιονίου πελάγους θα αποτελέσει την τρίτη μακροπεριφερειακή στρατηγική της Ευρώπης και οι συμμετέχουσες χώρες θα πρέπει να διδαχθούν από τις εμπειρίες της στρατηγικής για τη Βαλτική θάλασσα και της στρατηγικής για την περιφέρεια του Δούναβη, συγκεκριμένα από το πόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε σε λίγες προτεραιότητες με ισχυρή πολιτική ηγεσία, προκειμένου να επιτύχουμε ουσιαστικό αντίκτυπο, δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν. «Σε μια περιοχή που βίωσε ορισμένες από τις δριμύτερες συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη, η στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου, με τη συνεργασία που προβλέπει μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και όμορων τρίτων χωρών, θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», τόνισε ο Αυστριακός επίτροπος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2012, είχε ζητήσει από την Επιτροπή να παρουσιάσει μια στρατηγική της ΕΕ για την περιφέρεια της Αδριατικής θάλασσας και του Ιονίου πελάγους πριν από τα τέλη του 2014, αξιοποιώντας της εμπειρίες των στρατηγικών για τις περιφέρειες του Δούναβη και της Βαλτικής Θάλασσας.

Η στρατηγική που μόλις δρομολογήθηκε λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα ηλεκτρονικών δημόσιων διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη που πραγματοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2014 καθώς και των συζητήσεων στο πλαίσιο της καταληκτικής συνεδρίασης της Διάσκεψης των ενδιαφερομένων φορέων που έγινε στην Αθήνα στις 7-8 Φεβρουαρίου 2014.

Η στρατηγική αναμένεται να εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους από τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.