Με ένα εύληπτο νεύμα προς τις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ξεκίνησε την καμπάνια για τις πρόωρες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές του φθινοπώρου. Ο Μπορίσοφ κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που επανέλθει στην εξουσία, θα εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.
Με ένα εύληπτο νεύμα προς τις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ξεκίνησε την καμπάνια για τις πρόωρες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές του φθινοπώρου. Ο Μπορίσοφ κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση που επανέλθει στην εξουσία, θα εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.

Η Βουλγαρία είναι απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και η σοσιαλιστική κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι είχε διαφωνήσει με τις προτεινόμενες κυρώσεις της ευρωπαϊκής ένωσης εναντίον της Ρωσίας, εκτιμώντας ότι αντιβαίνουν στο εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας.

Ενώ οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη σταδιακή απεξάρτηση της ευρωπαϊκής ηπείρου από το ρωσικό αέριο, η Βουλγαρία ετοιμάζεται να μετατραπεί σε κόμβο εισόδου ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ηπια μετάβαση

Η βουλγαρική κυβέρνηση αναμένεται να παραιτηθεί εντός των ερχόμενων εβδομάδων, μετά την αποτυχία των σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές και την αποχώρηση του κόμματος της τουρκικής μειονότητας από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη για ήπια μετάβαση στην πολιτική σταθερότητα και για διαβουλεύσεις ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στο διάστημα 28 Σεπτεμβρίου ώς 12 Οκτωβρίου» δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβάδισμα του κεντροδεξιού Μπορίσοφ, ο οποίος φαίνεται να προηγείται παρότι η κυβέρνησή του είχε ανατραπεί από διαδηλώσεις στους δρόμους πέρυσι τον Φεβρουάριο.

Ο Μπορίσοφ υποσχέθηκε να ακυρώσει την ανάθεση της κατασκευής τμήματος των έργων για τον αγωγό South Stream στη ρωσική κατασκευαστική εταιρεία Stroytransgaz, ο ιδιοκτήτης της οποίας βρίσκεται σε λίστα ευρωπαϊκών κυρώσεων.

«Η αρχή μας είναι ξεκάθαρη. Μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση και σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κατασκευάζουμε (τον αγωγό). Αν οι κανόνες αυτοί δεν γίνουν σεβαστοί, δεν τον κατασκευάζουμε» δήλωσε ο Μπορίσοφ. «Τα συγκεκριμένα βήματα θα εξαρτηθούν από πολλά “αν”. Αν κερδίσουμε τις εκλογές, αν σχηματίσουμε κυβέρνηση».

Το κεντροδεξιό GERB του Μπορίσοφ θα δυσκολευτεί να βρει εταίρους προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, στοιχείο που δείχνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

Ως πρωθυπουργός, ο Μπορίσοφ ακύρωσε δύο έργα που είχαν ρωσική υποστήριξη, τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και ένα νέο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας.

Το 2013, η κυβέρνηση Μπορίσοφ έπεσε λόγω διαμαρτυριών της νεολαίας για τη διαφθορά και τη φτώχεια. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Βούλγαρος πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στην κυβερνητική συνταγή που είχε ακολουθήσει ώς πέρυσι. Συγκεκριμένα είπε ότι θα απορρυθμίσει τις τιμές του ρεύματος και του αερίου, ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο στη Βουλγαρία, όπου το κόστος θέρμανσης απορροφά μεγάλο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών. Σχετικά με το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει, ο Μπορίσοφ υποσχέθηκε ότι οι φτωχότεροι θα λάβουν επιδότηση των λογαριασμών τους.

Υποβάθμιση

Πέραν τούτων, ο Μπορίσοφ προειδοποίησε ότι θα ανεβάσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προκειμένου να βελτιώσει τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από τη Βουλγαρία να λάβει μέτρα για να καλύψει το κενό στο συνταξιοδοτικό σύστημα που δημιούργησε η άρνηση της κυβέρνησης Ορεσάρσκι να ανεβάσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Οι αιτίες που οδήγησαν στις διαδηλώσεις του 2013 και στην ανατροπή του Μπορίσοφ δεν έχουν εκλείψει, καθώς μια μερίδα Βουλγάρων απορρίπτει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, κατηγορώντας πολλούς για στενές σχέσεις με την οικονομική μαφία.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")