Η Βουλγαρία Δεν Απορρίπτει τον South Stream, Αλλά Αναζητά και Άλλους Προμηθευτές Φυσικού Αερίου

Η Βουλγαρία Δεν Απορρίπτει τον South Stream, Αλλά Αναζητά και Άλλους Προμηθευτές Φυσικού Αερίου
Βουλγαρική Ραδιοφωνία
Δευ, 23 Ιουνίου 2014 - 12:36
Κάμποσα γεγονότα τις τελευταίες μέρες έδειξαν πως η Βουλγαρία δεν αρνείται να συμμετάσχει στο πρότζεκτ για τον αγωγό «Νότιο ρεύμα» αλλά αναζητά και άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, πράγμα που θα την κάνει πιο ανεξάρτητη όσον αφορά τη Ρωσία.
Κάμποσα γεγονότα τις τελευταίες μέρες έδειξαν πως η Βουλγαρία δεν αρνείται να συμμετάσχει στο πρότζεκτ για τον αγωγό «Νότιο ρεύμα» αλλά αναζητά και άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου, πράγμα που θα την κάνει πιο ανεξάρτητη όσον αφορά τη Ρωσία. Στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη θάλασσα, που διεξήχθη στη Βάρνα, ο Κριστιάν Βιγκένιν δήλωσε πως η Βουλγαρία έχει αποτραβηχτεί από το πρότζεκτ προσωρινά μέχρι να ξεκαθαριστούν τα θέματα που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το πρότζεκτ συνεχίζει να είναι σημαντικό για τη χώρα αλλά και για την Νότια Ευρώπη και πως ελπίζει να βρεθεί γρήγορα λύση.

Πως το πρότζεκτ έχει σταματήσει προσωρινά επιβεβαίωσε και ο ευρωκομισάριος για την ενέργεια Γκιούντερ Ιότιγκερ ενώ ο Αντρέι Κοντακόβ, ο ρώσος πρόεδρος της Τράπεζας της Μαύρης θάλασσας για εμπόριο και ανάπτυξη, δήλωσε πως ο θεσμός που διοικεί είναι έτοιμος να επιδοτήσει τον αγωγό αμέσως μόλις οι πλευρές έλθουν σε συμφωνία.

Αυτήν την εβδομάδα ο κύριος Βιγκένιν επισκέφτηκε και την Κύπρο όπου συζητήθηκε το θέμα η Βουλγαρία να προμηθεύεται αέριο από την Μεγαλόνησο η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον μελλοντικό διάδρομο «Βορρά - Νότο» προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Στο μεταξύ η αμερικάνικη εταιρεία “Park Place Energy” ανακοίνωσε πως έχει υπογράψει συμφωνία για να ερευνήσει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, στην περιοχή του χωριού Βράνενο της Καβάρνα. Η έγκριση συμπεριλαμβάνει 397 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην βορειοανατολική πλευρά της χώρας και αν βρεθούν κοιτάσματα η άδεια εκμετάλλευσης θα είναι διάρκειας 35 χρόνων.