Το ίδρυμα του Ομίλου Air Liquide Συμμετέχει σε Τρία Ερευνητικά Προγράμματα για την Προστασία των Δασών

Το ίδρυμα του Ομίλου Air Liquide Συμμετέχει σε Τρία Ερευνητικά Προγράμματα για την Προστασία των Δασών
energia.gr
Τρι, 24 Ιουνίου 2014 - 14:19
Τα δάση δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα με απλό, αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της επιστημονικής έρευνας για την προστασία του περιβάλλοντος, και ειδικότερα της ατμόσφαιρας, το Ίδρυμα του Ομίλου Air Liquide συμμετέχει σε τρία ερευνητικά προγράμματα, στόχος των οποίων είναι η διατήρηση των δασών της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας (Ωκεανίας).

Τα δάση δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα ( CO2) από την ατμόσφαιρα με απλό, αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της επιστημονικής έρευνας για την προστασία του περιβάλλοντος, και ειδικότερα της ατμόσφαιρας, το Ίδρυμα του Ομίλου Air Liquide συμμετέχει σε τρία ερευνητικά προγράμματα, στόχος των οποίων είναι η διατήρηση των δασών της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας (Ωκεανίας).

Στην Γουιάνα, το Ίδρυμα του Ομίλου Air Liquide στηρίζει ένα επιστημονικό πρόγραμμα για την προστασία του τροπικού δάσους, το οποίο καλύπτει το 90% της επικράτειας. Το CNRS [1] και οι συνεργαζόμενοι φορείς, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Περιφέρειας της Γουιάνα ( Guiana Region), ερευνούν τη δημιουργία εντομοκτόνων που παράγονται από φυτά, τα οποία απαντώνται στο συγκεκριμένο δάσος. Με την πάροδο των αιώνων, τα εν λόγω φυτά ανέπτυξαν τρόπους να προστατεύονται από τα έντομα και στόχος του προγράμματος είναι να απομονώσει και να ταυτοποιήσει αυτά τα φυσικής προέλευσης μόρια, ώστε να αντικαταστήσουν τα συνθετικά μόρια, τα οποία είναι επιζήμια για το περιβάλλον. Το Ίδρυμα του Ομίλου Air Liquide χρηματοδότησε την αγορά πρώτων υλών που χρειάζονται για την έρευνα των εν λόγω βιοαποικοδομίσιμων εντομοκτόνων.

 

Στην Ινδονησία, το WWF [2] ετοιμάζει τον πρώτο πιλοτικό χώρο για το νέο πρόγραμμα του ΟΗΕ « REDD+» ( Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation - Μείωση των εκπομπών από την αποψίλωση και υποβάθμιση των δασών) στο εθνικό πάρκο Tesso Nilo στη Σουμάτρα. Το πρόγραμμα αφορά την αξιολόγηση του αποθέματος άνθρακα στο δάσος, ώστε να καταμετρηθεί η εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που επιτυγχάνεται με την αναχαίτιση της αποψίλωσης. Στόχος του προγράμματος είναι να καταστεί η διατήρηση του δάσους οικονομικά βιώσιμη, αποζημιώνοντας τη χώρα υπό τη μορφή οικονομικής αρωγής για τη μη υιοθέτηση πρακτικών αποψίλωσης. Ως μέρος του προγράμματος, το Ίδρυμα του Ομίλου Air Liquide υποστηρίζει την ανάπτυξη μεθόδου υπολογισμού της δέσμευσης του άνθρακα στα δέντρα.

 

 

Στο Βιετνάμ, το Ίδρυμα του Ομίλου Air Liquide υποστηρίζει την έρευνα του IRD [3] για τα μαγκρόβια έλη, με στόχο να αναπτύξει ένα παρατηρητήριο του οικοσυστήματος σε διαφορετικούς τύπους κλιματικών ζωνών στον πλανήτη: εύκρατο (Νέα Ζηλανδία), ημιάνυδρο (Νέα Καληδονία) και τροπικό υγρό (Βιετνάμ). Το μαγκρόβιο έλος αποτελεί παράκτιο δάσος, με σημαίνοντα ρόλο στον κύκλο του άνθρακα, χάρη στην ιδιότητα του να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα ( CO2) της ατμόσφαιρας σε οργανική ύλη και να την αποθηκεύει στο έδαφος.

 

Η χρηματοδότηση των τριών αυτών προγραμμάτων συνάδει με μία από τις τρεις αποστολές του Ιδρύματος του Ομίλου Air Liquide: επιστημονική έρευνα για την προστασία του περιβάλλοντος, και, ειδικότερα για τη διατήρηση της πλανητικής ατμόσφαιρας.



[1] Centre National de la Recherche Scientifique (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών): δημόσιος φορέας που λειτουργεί υπό την αιγίδα του γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας.

[2] WWF-Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση

[3] IRD ( Ινστιτούτο Έρευνας για την Ανάπτυξη): γαλλικός ερευνητικός φορέας.