Παραιτήθηκε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Λόγω Παλαιότερης Εμπλοκής της σε Σκάνδαλο

Παραιτήθηκε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Λόγω Παλαιότερης Εμπλοκής της σε Σκάνδαλο
energia.gr
Πεμ, 26 Ιουνίου 2014 - 09:30
Αποφάσισε να παραιτηθεί από την διευθύνουσα επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EBRD) η αντιπρόεδρος Magdalena Alvarez, λόγω παλαιότερης εμπλοκής της σε σκάνδαλο. Την παραίτηση ανακοίνωσε η ίδια η Τράπεζα

Αποφάσισε να παραιτηθεί από την διευθύνουσα επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( EBRD) η αντιπρόεδρος Magdalena Alvarez, λόγω παλαιότερης εμπλοκής της σε σκάνδαλο. Την παραίτηση ανακοίνωσε η ίδια η Τράπεζα.

Nωρίτερα η πρώην υπουργός δημοσίων έργων της Ισπανίας δήλωσε πωςη απόφασή της ελήφθη υπό το βάρος της εκστρατείας παραπληροφόρησης.

Η Alvarez κατηγορείται για εμπλοκή σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης όταν ήταν υπουργός οικονομίας στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων εκτίμησε πως η έρευνα που διεξάγεται θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για την Alvarez.

Επιπλέον ο πρόεδρος της EBRD, Werber Hoyer, ευχαρίστησε την Alvarez για τις υπηρεσίες της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ιδιαίτερα την υποστήριξη της σε Ισπανία και Πορτογαλία σε κρίσιμες περιόδους. Τα καθήκοντά της στην της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα τα ασκεί ο ίδιος ο Hoyer μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της.

«Η δικαστής δηλώνει ρητώς ότι δεν έχω καμία σχέση με την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος» και «αυτό θα αποδειχθεί» είπε η Alvarez μιλώντας στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα αποδειχθεί η αθωότητά μου», πρόσθεσε η πρώην υπουργός στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο (2004-2009) η οποία στη συνέχεια μεταπήδησε στην EBRD.

Η έρευνα σε βάρος της Alvarez και άλλων 20 ανθρώπων ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου 2013 και αφορά την κατηγορία της «κατάχρησης και κακοδιαχείρισης» την εποχή που ήταν οικονομική σύμβουλος της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, μεταξύ 1994-2004. Κατηγορείται επίσης ότι μαζί με άλλους προώθησε «μια παράνομη διαδικασία χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων» από τις αρχές της Ανδαλουσίας την περίοδο 2001-2011 μέσω της ίδρυσης ενός περιφερειακού ταμείου.