Μόλις το 18% των συστάσεων της Κομισιόν για οικονομικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζεται επί του πρακτέου από τα Κράτη Μέλη, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωβουλής. Ενόψει της συνόδου κορυφής που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τις ανά χώρα συστάσεις της Κομισιόν, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος δισταγμός μεταξύ των κρατών μελών για υλοποίηση αυτών που ουσιαστικά έχουν συμφωνήσει τα ίδια

Μόλις το 18% των συστάσεων της Κομισιόν για οικονομικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζεται επί του πρακτέου από τα Κράτη Μέλη, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωβουλής.

Ενόψει της συνόδου κορυφής που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τις ανά χώρα συστάσεις της Κομισιόν, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος δισταγμός μεταξύ των κρατών μελών για υλοποίηση αυτών που ουσιαστικά έχουν συμφωνήσει τα ίδια.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις σε τρεις τομείς- τη δημοσιονομική πολιτική, τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και άλλες πολιτικές όπως η αγορά εργασίας. Εν συνεχεία εξέτασε τις επιδόσεις των κρατών μεμονωμένα και προέβη σε τρεις κατηγορίες- πλήρης εφαρμογή, σοβαρή δουλειά που είναι σε εξέλιξη και καθόλου εφαρμογή.

Ο συντάκτης της έκθεσης βασίστηκε σε πληροφορίες από το ΔΝΤ, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και την Κομισιόν.

Για τα έτη 2011 και 2012, το Βέλγιο για παράδειγμα, έδειξε υπεροχή στη μη υλοποίηση των συστάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, την μετατόπιση της φορολογίας από την εργασία στους «φόρους που δεν στρεβλώνουν την ανάπτυξη» και την ενίσχυση της στήριξης της απασχόλησης για τα άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Ο Zsolt Darvas από το think-tank Bruegel, δεν εξέφρασε έκπληξη από τα αποτελέσματα της ανάλυσης.

«Οι χώρες συνήθως ακολουθούν αυτό που πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο να γίνει. Λαμβάνουν υπόψη ό, τι τους λέει Επιτροπή, αλλά αν αυτό που επιθυμεί η Επιτροπή βρίσκει αντίθεση στο εσωτερικό, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι χώρες δεν ενδιαφέρονται για την εφαρμογή του», είπε στη EurActiv.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα δεν πήραν μέρος οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής (Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία).

(EurActiv.gr, 27/06/2014)