Υπεγράφησαν οι Συμφωνίες Σύνδεσης Ουκρανίας, Γεωργίας, Μολδαβίας με την Ε.Ε. - Έντονη Δυσφορία της Μόσχας

Υπεγράφησαν οι Συμφωνίες Σύνδεσης Ουκρανίας, Γεωργίας, Μολδαβίας με την Ε.Ε. - Έντονη Δυσφορία της Μόσχας
energia.gr
Παρ, 27 Ιουνίου 2014 - 14:44
Στην θεσμοποιημένη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση,προχωρούν οι «28» και η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Μόσχας. Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας και οι ηγέτες των «28» υπέγραψαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πολιτικής συνεργασίας της ΕΕ με τις τρεις χώρες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Η Ουκρανία είχε ήδη υπογράψει το πολιτικό σκέλος το Μάρτιο

Στην θεσμοποιημένη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση,προχωρούν οι «28» και η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της Μόσχας.

Ειδικότερα, σήμερα Παρασκευή, οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας και οι ηγέτες των «28» υπέγραψαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πολιτικής συνεργασίας της ΕΕ με τις τρεις χώρες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Η Ουκρανία είχε ήδη υπογράψει το πολιτικό σκέλος το Μάρτιο.

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί απάντηση της Δύσης προς την Ρωσία, η οποία και επιδίωκε, ανεπιτυχώς τελικά, την ένταξη της Ουκρανίας στην «Ευρασιατική Ένωση». Έτσι, ο Ποροσένκο υπέγραψε τη συμφωνία που είχε αρνηθεί να υπογράψει ο προκάτοχός του, Γιανουκόβιτς, άρνηση η οποία πυροδότησε στις αρχές του έτους την εσωτερική σύγκρουση που έφερε την Ουκρανία σε διαμελισμό.

 

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας , ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε με νόημα πως οι «συμφωνίες διασύνδεσης δεν είναι εναντίον κανενός», σε μία προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ρωσικοί φόβοι.

Η συμφωνία διασύνδεσης θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το φθινόπωρο. Ουσιαστικά, με την εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, για τα προϊόντα των τριών χωρών θα ανοίξει η αγορά των «28» και αντιστρόφως. Η παράλληλη πολιτική συνεργασία στοχεύει στην εμβάθυνση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στις τρεις χώρες.

«Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία πλήρωσε το υψηλότερο δυνατό τίμημα για να δει την υλοποίηση των ευρωπαϊκών της ονείρων» είπε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

«Ο λαός της Γεωργίας επέλεξε τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις και την μη αντιστρέψιμη πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» ανέφερε μετά την υπογραφή της συμφωνία ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Ιράκλι Γκαριμπασβίλι.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράζιν δήλωνε, σύμφωνα με το Interfax, ότι η συμφωνία θα επισύρει «βαριές συνέπειες» σε βάρος της Ουκρανίας, ενώ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ ανέφερε πως η Ρωσία θα «λάβει μέτρα να προστατεύσει τη ρωσική οικονομία εάν η συμφωνία έχει αρνητικές επιπτώσεις» στη ρωσική οικονομική δραστηριότητα.