Νόμο που περικόπτει την επιδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ψήφισε χθες η γερμανική Βουλή, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων. Η ομοσπονδία παραγωγών ενέργειας από συμβατικά καύσιμα χαρακτήρισε τον νόμο ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση»
Νόμο που περικόπτει την επιδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ψήφισε χθες η γερμανική Βουλή, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων. Η ομοσπονδία παραγωγών ενέργειας από συμβατικά καύσιμα χαρακτήρισε τον νόμο ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η ψήφιση του νόμου θα μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς να θίξει τον στόχο διάδοσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μετά την καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, το 2011, η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε την πλήρη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας έως το 2022 και την αντικατάστασή της με ανανεώσιμες πηγές. Σήμερα το 25% του ρεύματος που παράγεται στη Γερμανία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στόχος είναι η παραγωγή να έχει αυξηθεί στο 45% έως το 2025 και στο 60% έως το 2035.

«Σε κανένα άλλο νομοθέτημα δεν υπήρχε τόσο έντονη σύγκρουση συμφερόντων όσο στον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», έγραψε το περιοδικό Spiegel. «Ως την τελευταία στιγμή γίνονταν τροποποιήσεις, ενώ η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε έντονο τόνο».

«Μειώνουμε το κόστος και αυτό είναι απαραίτητο επειγόντως»,είπε ο υπουργός Ενέργειας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Με τον νέο νόμο, οι επιδοτήσεις θα μειωθούν δραστικά από 1ης Αυγούστου, ενώ οι παραγωγοί οικολογικού ρεύματος δεν θα έχουν προτεραιότητα ούτε εγγυημένες τιμές.

«Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η ομοσπονδία BDEW, που εκπροσωπεί τον κλάδο της συμβατικής ενέργειας.

«Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι το συνεργείο κατεδάφισης που καταστρέφει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας»,είπε ο Πράσινος βουλευτής Ολιβερ Κρίσερ. Εναντίον του νόμου ψήφισαν οι Πράσινοι, το Κόμμα της Αριστεράς και ο Χριστιανοδημοκράτης πρώην υπουργός Ενέργειας Νόρμπερτ Ρέντγκεν. Ο Ρέντγκεν, αρχιτέκτονας της ενεργειακής στροφής του 2011, έχασε το υπουργείο το 2012.

Μεταξύ των πολλαπλών παραμέτρων που χρειάστηκε να εξετάσει η γερμανική κυβέρνηση είναι και η συμβατότητα του νόμου αυτού με το κοινοτικό κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απειλεί ότι δεν θα εγκρίνει τον νόμο, θεωρώντας ότι η φορολογία που επιβάλλει στην εισαγόμενη ενέργεια αποτελεί φραγμό στο ελεύθερο εμπόριο.