Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα ζήτησε σήμερα ανανέωση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax
Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα ζήτησε σήμερα ανανέωση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Θεωρούμε ότι χωρίς εκεχειρία, χωρίς έναρξη διαλόγου, είναι απλώς αδύνατη η αποκατάσταση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του νόμου και της τάξης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, στενός συνεργάτης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είχε προηγηθεί το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο που σήμανε τον τυπικό τερματισμό της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, προαναγγέλλοντας την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των φιλορώσων ενόπλων σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ. «Θα επιτεθούμε και θα απελευθερώσουμε τα εδάφη μας» ανακοίνωσε ο Ποροσένκο.

Συγκεκριμένα, σε διάγγελμά του τη νύχτα της Δευτέρας, ο Ουκρανός πρόεδρος αναγνώρισε ως «θετική, αλλά συμβολικής αξίας» την ανάκληση της άδειας της ρωσικής Δούμας για επέμβαση σε ουκρανικό έδαφος και επέρριψε την αποτυχία της εκεχειρίας στην αδιαλλαξία των ενόπλων.

Προανήγγειλε την επανέναρξη των επιχειρήσεων για την πλήρη ανακατάληψη των δύο επαρχιών, καλώντας και τους κατοίκους του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ να συμπλεύσουν για «να αποκατασταθεί η ασφάλεια». Υπογράμμισε πως παραμένει στο τραπέζι το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει, με αφοπλισμό, αποκέντρωση εξουσιών, και ελεύθερη χρήση της ρωσικής γλώσσας.