Η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, αλλά και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει ο «πονοκέφαλος» της Ε.Ε. Το πρώτο μάλιστα θεωρείται ότι συνιστά επί της ουσίας το αδύναμο σημείο για την Ευρώπη. Με αυτό το σκεπτικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε την προηγούμενη Παρασκευή σε πέντε προτεραιότητες πάνω στις οποίες θα εργαστεί η Ε.Ε. στα επόμενα πέντε χρόνια. Μία από αυτές είναι η ασφαλής ενεργειακή τροφοδοσία και το μέλλον για το Κλίμα

Η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, αλλά και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει ο «πονοκέφαλος» της Ε.Ε. Το πρώτο μάλιστα θεωρείται ότι συνιστά επί της ουσίας το αδύναμο σημείο για την Ευρώπη.

Με αυτό το σκεπτικό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε την προηγούμενη Παρασκευή σε πέντε προτεραιότητες πάνω στις οποίες θα εργαστεί η Ε.Ε. στα επόμενα πέντε χρόνια. Μία από αυτές είναι η ασφαλής ενεργειακή τροφοδοσία και το μέλλον για το Κλίμα. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι εκλογές του Μαΐου άνοιξαν ένα νέο νομοθετικό κύκλο. Με την οικονομική κρίση να ταλαιπωρεί τα κράτη-μέλη και την απογοήτευση για την πολιτική να έχει αυξηθεί, το Συμβούλιο εκτιμά ότι τώρα είναι ο σωστός χρόνος για να αποφασισθεί πού πρέπει να επικεντρωθεί η Ε.Ε. και πώς χρειάζεται να λειτουργήσει. Οι προκλήσεις με τις οποίες καλείται να ασχοληθεί η Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας είναι, οι δυσεύρετοι φυσικοί πόροι, το κόστος της ενέργειας και η κλιματική αλλαγή, με τελικό στόχο μια ενιαία ενεργειακή αγορά, με κοινή πολιτική για το κλίμα.

Γεωπολιτικά γεγονότα, ο παγκόσμιος ενεργειακός ανταγωνισμός και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να υποχρεώνουν σε μια επαναξιολόγηση της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής της Ε.Ε. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη η Ευρώπη να μην βασίζεται τόσο πολύ στο πετρέλαιο και τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ώστε το ενεργειακό μέλλον της να είναι υπό έλεγχο. Γι αυτό το λόγο θα επιδιωχθεί να οικοδομηθεί μια ενιαία ενεργειακή αγορά που να είναι οικονομικά προσιτή, ασφαλής και σταθερή. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ουσιαστική σημασία η ενεργειακή αποδοτικότητα, δεδομένου, όπως επισημαίνεται, η φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται.

Υπό το φως των προκλήσεων αυτών οι πολιτικές της Ε.Ε. για την ενέργεια και το κλίμα στα επόμενα πέντε χρόνια υποδεικνύεται να επικεντρωθούν:

1. Σε μια οικονομικά προσιτή ενέργεια για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιτευχθεί με τη συγκράτηση της ζήτησης διαμέσου της ενθάρρυνσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, με την ολοκλήρωση της ενιαίας ενεργειακής αγοράς, με την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της Ε.Ε., με την αύξηση της διαφάνειας στην αγορά φυσικού αερίου, με την ενίσχυση της έρευνας, της ανάπτυξης αλλά και της βιομηχανικής βάσης στον τομέα της ενέργειας.

2. Στην ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία για όλα τα κράτη-μέλη. Για να γίνει αυτό υποδεικνύεται η επιτάχυνση της διαφοροποίησης των πηγών και των οδών τροφοδοσίας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από έναν μόνον προμηθευτή, με την ανάπτυξη υποδομών, όπως οι διασυνδέσεις, με την προώθηση σωστού θεσμικού πλαισίου ώστε τόσο οι δημόσιοι όσο και οι ιδιώτες παίκτες της αγοράς να μπορούν να λαμβάνουν μεσομακροπρόθεσμες επενδυτικές αποφάσεις.

3. Στην πράσινη ενέργεια. Στόχος που θα διευκολυνθεί με τη συνέχιση της ανάληψης πρωτοβουλιών της Ε.Ε. κατά της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και ενόψει της συνάντησης του ΟΗΕ το 2015 στο Παρίσι, αλλά και πέραν αυτής. Το Συμβούλιο μιλά μάλιστα για την ανάγκη φιλόδοξων στόχων ενόψει του 2030, που να είναι συμβατές με την ατζέντα που έχει συμφωνηθεί για το 2050.