Μετά την Πτώση του Σλαβιάνσκ, Οδοφράγματα Στήνουν οι Ρωσόφωνοι Αυτονομιστές στο Ντόνετσκ

Μετά την Πτώση του Σλαβιάνσκ, Οδοφράγματα Στήνουν οι Ρωσόφωνοι Αυτονομιστές στο Ντόνετσκ
energia.gr
Τρι, 8 Ιουλίου 2014 - 10:25
Νέα οδοφράγματα στους δρόμους του Ντονέτσκ έστησαν χθες οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία καθώς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον ουκρανικό στρατό μετά την απώλεια της πόλης Σλαβιάνσκ. Η πτώση του Σλαβιάνσκ, που αποτελούσε προπύργιο των αυτονομιστών, στις κυβερνητικές δυνάμεις αποτελεί ως τώρα τη χειρότερη ήττα που αντιμετώπισαν μέσα στους τρεις μήνες της εξέγερσής τους

Νέα οδοφράγματα στους δρόμους του Ντονέτσκ έστησαν χθες οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία καθώς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον ουκρανικό στρατό μετά την απώλεια της πόλης Σλαβιάνσκ. Η πτώση του Σλαβιάνσκ, που αποτελούσε προπύργιο των αυτονομιστών, στις κυβερνητικές δυνάμεις αποτελεί ως τώρα τη χειρότερη ήττα που αντιμετώπισαν μέσα στους τρεις μήνες της εξέγερσής τους.

Σποραδικά πυρά ακούγονταν μακριά από το κέντρο του Ντονέτσκ, όπου οι κάτοικοι τώρα λένε ότι ζουν με τον φόβο μιας πιθανής μάχης μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ανταρτών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πλουσιότερος άνδρας της Ουκρανίας, οΡινάτ Αχμέτοφ, ζήτησε από το Κίεβο να μην βομβαρδίσει την πόλη του. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότιχιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τουςστο Ντονέτσκ, όμως οι περισσότεροι δεν έχουν πού να πάνε.

Η κυβέρνηση του Κιέβου έχει ανακοινώσει ότι θα δράσει άμεσαγια να ανακτήσει περισσότερα εδάφηαπό τους αντάρτες μετά την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ το Σαββατοκύριακο, μια νίκη την οποία ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε σημείο καμπής για την κρίση στη χώρα του.

Οι αντάρτες υποχώρησαν από το Σλαβιάνσκ με κάποιους να οδηγούν τεθωρακισμένα οχήματα με τη ρωσική σημαία 110 χιλιόμετρα νότια προς το Ντονέτσκ. Οεπικεφαλής των ανταρτών, ένας Μοσχοβίτης με το όνομα Ίγκορ Στρέλκοφ,δήλωσε ότι οι άνδρες του θα πολεμήσουν για την πόλη, την οποία θα υπερασπιστούν «πολύ πιο εύκολα από το μικρό Σλαβιάνσκ».

Οι αντάρτες έχουν οχυρωθεί σε κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ, το οποίο έχουν ανακηρύξει πρωτεύουσα της ανεξάρτητης Λαϊκής Δημοκρατίας, όμως μέχρι τώρα η πόλη λειτουργεί κανονικά.

Το Σλαβιάνσκ, με 120.000 κατοίκους, ήταν η πόλη όπου οι αντάρτες είχαν τον περισσότερο έλεγχο και όπου σημειώθηκαν οι σφοδρότερες μάχες.Ο Στρέλκοφ δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Interfax ότι το 80 με 90% των ανδρών του διέφυγε από το Σλαβιάνσκ και τώρα οργανώνει την άμυνα του Ντονέτσκ.Το πού βρίσκεται ο Στρέλκοφ δεν είναι γνωστό. Πηγές των αυτονομιστών επεσήμαναν ότι δύο άλλοι ηγέτες των ανταρτών, ο Αλεξάντερ Μποροντάι και ο Ντένις Πουσίλιν, βρίσκονται στη Ρωσία.