Οπως οι ίδιοι οι τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει, ακόμη και όταν ολοκληρωθούν τα πανευρωπαϊκά stress tests, ακόμη και όταν οι συστημικές τράπεζες αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό πιστωτικό σύστημα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει ολοκληρωτικά τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς

Οπως οι ίδιοι οι τραπεζίτες έχουν προειδοποιήσει, ακόμη και όταν ολοκληρωθούν τα πανευρωπαϊκά stress tests, ακόμη και όταν οι συστημικές τράπεζες αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό πιστωτικό σύστημα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει ολοκληρωτικά τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.

Στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται τρία είναι τα εναλλακτικά «κανάλια» μέσα από τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια:

Από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, από τα εταιρικά ομόλογα και με τα «ομόλογα έργου».

Το νέο ΕΣΠΑ και οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα αποτελούν τον βασικό «αιματοδότη» της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Επομένως, είναι απόλυτη ανάγκη η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι με την κατανομή και τα επιμέρους προγράμματα θα απορροφηθούν τα κονδύλια και κυρίως ότι θα κατευθυνθούν σε παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, στο σύνολό της.

Παράλληλα, όλο και περισσότερες μεγάλες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως τα ΕΛΠΕ και η ΤΙΤΑΝ, στρέφονται, για τη χρηματοδότησή τους, στην έκδοση εταιρικών τίτλων με τα επιτόκια να ακολουθούν, σταθερά, πτωτική πορεία, ακολουθώντας την αντίστοιχη πτώση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου.

Τώρα, ένα νέο εναλλακτικό εργαλείο προβάλλει: Η χρηματοδότηση επενδύσεων σε έργα υποδομής με τα «ομόλογα έργου», το οποίο ήδη δοκιμάστηκε με επιτυχία στην Ισπανία.

Η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια χρειάζεται τεράστιες επενδύσεις. Για να διασφαλιστεί μια βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία η Ελλάδα πρέπει να γίνει ελκυστικός προορισμός ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά για να γίνει αυτό απαιτούνται νέα κεφάλαια. Και προς την κατεύθυνση αυτή και τα τρία «εργαλεία» εξασφάλισης των αναγκαίων κεφαλαίων είναι απαραίτητα.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 01/07/2014)