Simonov: Αντίθετη με την Νομοθεσία της Ε.Ε. η Πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar – Νέα Κρίση Αερίου τον Χειμώνα με την Ουκρανία

Simonov: Αντίθετη με την Νομοθεσία της Ε.Ε. η Πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar – Νέα Κρίση Αερίου τον Χειμώνα με την Ουκρανία
energia.gr
Πεμ, 10 Ιουλίου 2014 - 10:40
«Η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τη ΔΕΣΦΑ στη Socar αποτελεί παραβίαση του ενεργειακού πακέτου. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν μας απαντούν με σαφήνεια οι Βρυξέλλες», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο Ρώσος γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund, Konstantin Simonov. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην κρίση με την Ουκρανία, εκτίμησε πως «τον χειμώνα θα έχουμε νέα κρίση φυσικού αερίου, για την οποία δεν θα ευθύνεται η Ρωσία»
«Η απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τη ΔΕΣΦΑ στη Socar αποτελεί παραβίαση του ενεργειακού πακέτου. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο δεν μας απαντούν με σαφήνεια οι Βρυξέλλες», δήλωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα ο Ρώσος γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund, Konstantin Simonov. Ο ίδιος, αναφερόμενος στην κρίση με την Ουκρανία, εκτίμησε πως «τον χειμώνα θα έχουμε νέα κρίση φυσικού αερίου, για την οποία δεν θα ευθύνεται η Ρωσία».

Η τοποθέτηση Simonov για τον ΔΕΣΦΑ πρέπει να θεωρηθεί ότι απηχεί την πικρία της ρωσικής πλευράς απέναντι στην Κομισιόν τόσο στο θέμα του South Stream, όσο και στο θέμα της πώλησης της ΔΕΠΑ πέρυσι στην Gazprom Επίσης, απηχεί το στίγμα των απόψεων που επικρατούν στη Ρωσία σε σχέση με τα πολλαπλά ανοίγματα που επιχειρεί η Ευρωπαίκή Ένωση για διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας.

Ο αγωγός South Stream, σύμφωνα με τον επικεφαλής του National Energy Security Fund, δεν έχει στόχο την ενίσχυση του μονοπωλίου και της πολιτικής πίεσης της Ρωσίας, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο σχεδιασμό για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε.

Αναφορικά με το θέμα της Ουκρανίας, ο κ. Simonov ισχυρίστηκε ότι «ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε 100 δολάρια έκπτωση, αλλά οι Ουκρανοί αρνήθηκαν. Τον επόμενο χειμώνα η Ουκρανία θα έχει σοβαρό πρόβλημα, οπότε τι θα κάνει; Θα πρέπει να πάρει transit ποσότητες που προορίζονται για άλλες ευρωπαικές χώρες και έτσι θα έχουμε νέα κρίση».