Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τους δυο άντρες να συζητούν την παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία. Εξάλλου, χθες, Πέμπτη, ουκρανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με φιλορώσους αυτονομιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Μετά την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ οι κυβερνητικές δυνάμεις σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από τους αυτονομιστές, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το Ντονέτσκ και να το εκκενώσουν εάν χρειαστεί
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε ο Aμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τους δυο άντρες να συζητούν την παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία. Εξάλλου, χθες, Πέμπτη, ουκρανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με φιλορώσους αυτονομιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Μετά την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ οι κυβερνητικές δυνάμεις σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από τους αυτονομιστές, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το Ντονέτσκ και να το εκκενώσουν εάν χρειαστεί.

Στη συνομιλία του με τον Μπάιντεν, ο πρόεδρος Ποροσένκο ανέφερε ότι η Ρωσία και οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία αρνήθηκαν τις πολλαπλές προτάσεις του Κιέβου για να διαπραγματευτούν την κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε στον πρόεδρο Ποροσένκο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με τους εταίρους τους στη διεθνή κοινότητα την ανάγκη να καταστήσουν τη Ρωσία υπεύθυνη για τη συνεχή υποστήριξή της στους αυτονομιστές», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δηλώνει ότι ένα από τα συνοριακά της φυλάκια έγινε στόχος πυρών από την ουκρανική πλευρά και προειδοποιεί το Κίεβο με συνέπειες, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και αυτονομιστές  που επιχείρησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. 

Ο ουκρανικός στρατός έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη επί του εδάφους τις τελευταίες ημέρες, ανακαταλαμβάνοντας το προπύργιο των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ. Έκτοτε, οι φιλορώσοι έχουν εκδιωχθεί από σειρά πόλεων, με τελευταία την πόλη Σιβέρσκ.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το Μάρτιο, οι αυτονομιστές ανακήρυξαν την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Κατέλαβαν το αεροδρόμιο της επαρχίας το Μάιο, το οποίο πέρασε όμως εκ νέου στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού έπειτα από πολύνεκρες συγκρούσεις.

«Ο αντίπαλος προσπαθεί να περικυκλώσει το Ντονέτσκ απ' όλες τις πλευρές. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το Ντονέτσκ και να μην αφήσουμε τον αντίπαλο να μπει στην πόλη ή να την περικυκλώσει» δήλωσε την Πέμπτη ο αυτοαποκαλούμενος υπουργός «Άμυνας» των αυτονομιστών Ιγκόρ Στρέλκοφ, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στη διάθεσή του αρκετές «εφεδρείες».

Ο Αλεξάντρ Μποροντάι, ο «πρωθυπουργός» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν «δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες» κάτοικοι της πόλης, λόγω της προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, η στήριξη της οποίας προς τους αυτονομιστές φαίνεται ότι φθίνει το τελευταίο διάστημα, ο Μποροντάι, ο οποίος δεν κρύβει ότι είναι Ρώσος, διαβεβαίωσε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες», αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τους συνομιλητές του.

«Υπολογίζω πολύ στη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας πολύ σύντομα. Η Ρωσία μας παρέχει ήδη κολοσσιαία βοήθεια, σε εθελοντές και σε ανθρωπιστική βοήθεια και πιστεύω ότι η βοήθεια αυτή θα αυξηθεί κι άλλο» ανέφερε.