Υπέρ του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream, τάσσεται η ιταλική προεδρία της Ε.Ε., παρά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν. «Πιστεύουμε ότι ο South Stream θα πρέπει να προχωρήσει, δεδομένου ότι θα βελτιώσει τη διαφοροποίηση των διαδρομών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», τόνισε χθες, Πέμπτη, ο Ιταλός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Sandro Gozi κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες

Υπέρ του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream, τάσσεται η ιταλική προεδρία της Ε.Ε., παρά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν. «Πιστεύουμε ότι ο South Stream θα πρέπει να προχωρήσει, δεδομένου ότι θα βελτιώσει τη διαφοροποίηση των διαδρομών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», τόνισε χθες, Πέμπτη, ο Ιταλός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Sandro Gozi κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Οι δηλώσεις του ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της Ιταλίδας Υπουργού Εξωτερικών Federica Mogherini, η οποία μετέβη στη Μόσχα την Τετάρτη και συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό της.

Όπως τόνισε η Ιταλίδα ΥΠΕΞ, ο αγωγός είναι «πολύ σημαντικός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, καθώς και για το σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου», ωστόσο τόνισε ότι το έργο θα πρέπει να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία.

Επίσης κάλεσε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση Ασιατών και Ευρωπαίων ηγετών στο Μιλάνο τον Οκτώβριο.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ιταλίδας ομολόγου του στην Μόσχα ότι η Ιταλία και η Ρωσία «επιβεβαιώνουν το στόχο μας για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ... και για συνέχιση της ενεργού προσπάθειας, προκειμένου να υπερβαθούν όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, συμπεριλαμβανομένων όσον αφορούν τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».