Να συντρίψει τα εθνικά «σιλό» στον τομέα της ενέργειας και των ψηφιακών αγορών υποσχέθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μετά την εκλογή του από την Ολομέλεια του σώματος, με 422 ψήφους υπέρ από τις 729

Να συντρίψει τα εθνικά «σιλό» στον τομέα της ενέργειας και των ψηφιακών αγορών υποσχέθηκε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μετά την εκλογή του από την Ολομέλεια του σώματος, με 422 ψήφους υπέρ από τις 729. 

Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, υποσχέθηκε να είναι ένας «υπομονετικός, αποφασιστικός και θαρραλέος» ηγέτης, που θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην κοινωνική πολιτική και την επαναβιομηχάνιση, αλλά και ότι θα συντρίψει τα εθνικά «σιλό» στον τομέα της ενέργειας και των ψηφιακών αγορών. «Θέλω μια Ευρώπη που κερδίζει, που επιτίθεται», τόνισε.

Τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν καταψήφισαν 250 ευρωβουλευτές, 57 ψήφοι ήταν άκυρες, ενώ 22 ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν καθόλου.Η θητεία του ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και θα έχει πενταετή διάρκεια.

Εξάλλου ο Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές του δηλώσεις πριν την επικύρωσή της τοποθέτησής του στην προεδρία της Κομισιόν, τάχθηκε υπέρ της σύσταση μίας «ένωσης κεφαλαιαγορών» στην Ε.Ε., αλλά και μίας Ενεργειακής Ένωσης, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε., πρόταση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν τόσο ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ όσο και ο πρώην πρόεδρος Κομισιόν Ζακ Ντελόρ. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις υποδομές, και ιδιαίτερα στα δίκτυα ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, καθώς επίσης στην εκπαίδευση και στην καινοτομία.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού σχεδίου για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις συνολικού ύψους ως και 300 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία το οποίο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της σοβούσης ανεργίας

Επέμεινε, επίσης, στην ορθότερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων τόσο του κοινοτικού προϋπολογισμού όσο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το κεφάλαιο της ΕΙΒ πρέπει να αυξηθεί, σε συνδυασμό με την παροχή εγγυήσεων, ώστε να ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα και χρηματοδότηση.

Έμφαση έδωσε, εξάλλου, και στην ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, καθώς και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων με ενδυνάμωση του FRONTEX. Τέλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε το ενδεχόμενο ένταξης νέων κρατών στην ΕΕ την επόμενη πενταετία, ακόμη και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.