Την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με την στήριξη των ΔΝΤ και ΕΚΤ προωθεί η Κυβέρνηση. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων εξετάσθηκε την Δευτέρα το απόγευμα σε συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως κ.Ευάγγ. Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Συνάντηση με την τρόικα είχε το πρωί της Δευτέρας και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ

Την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με την στήριξη των ΔΝΤ και ΕΚΤ προωθεί η Κυβέρνηση. Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων εξετάσθηκε την Δευτέρα το απόγευμα σε συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως κ.Ευάγγ. Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Συνάντηση με την τρόικα είχε το πρωί της Δευτέρας και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος και ερωτηθείς για την αποκρατικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ανέφερε ότι η Κυβέρνησις οφείλει να σεβασθεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι αποκρατικοποιήσεις ετέθησαν, εξάλλου, και στην συνάντηση του κ. Χαρδούβελη με τους επί κεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απεκάλυψε πως στην συνάντηση με τα στελέχη τουΔΝΤ,της ΕΕ και της ΕΚΤ αφιερώθηκε αρκετός χρόνος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες οι απόψεις κυβερνήσεως και τρόικα «συγκλίνουν». «Οι ιδιωτικοποιήσεις θα μας βοηθήσουν να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό, θα βοηθήσουν και την ανάπτυξη. Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, το οποίο για την κυβέρνηση είναι προτεραίοτητα. Οι στόχοι παραμένουν», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο αναθεωρημένος στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2014 ανέρχεται σε 1,5 δις.ευρώ, ενώ για το 2015 ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται σε 2.3 δις. Ευρώ.

Εξάλλου, στην συνάντηση της τρόικας, το πρωί της Δευτέρας, με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, συζητήθηκαν η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων, η πρόοδος του Κτηματολογίου και το δασικό νομοσχέδιο.

Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, «όλα τα θέματα βρίσκονται σε καλό δρόμο». Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, στη συνάντηση της τρόικας με τους συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» (ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα), καθώς και οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο, ως μεταβατική διαδικασία για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και τη μείωση του κόστους.

Στο «πακέτο» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα περιλαμβάνεται επίσης η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, με κατάργηση του μονοπωλίου των Εταιριών Παροχής Αερίου σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ο διαχωρισμός των δικτύων από τις εμπορικές υπηρεσίες και η θέσπιση της δυνατότητας επιλογής προμηθευτή από το σύνολο των καταναλωτών.