Η Αναστολή Επενδυτικής Χρηματοδότησης προς την Ρωσία στην Ατζέντα της Σημερινής Συνόδου Κορυφής

Η Αναστολή Επενδυτικής Χρηματοδότησης προς την Ρωσία στην Ατζέντα της Σημερινής Συνόδου Κορυφής
energia.gr
Τετ, 16 Ιουλίου 2014 - 15:07
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται η συζήτηση για πιθανές περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα στα μέτρα που θα εξετασθούν είναι το «πάγωμα» των σχεδίων συνεργασίας με την Μόσχα και αναστολή της επενδυτικής χρηματοδότησης προς την Ρωσία

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται η συζήτηση για πιθανές περαιτέρω κυρώσεις στην Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ανάμεσα στα  μέτρα που θα εξετασθούν είναι το «πάγωμα» των σχεδίων συνεργασίας με την Μόσχα και αναστολή της επενδυτικής χρηματοδότησης προς την Ρωσία. Παράλληλα, θα συζητηθεί η στελέχωση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Ζακ Κλοντ Γιούνκερ, και η διανομή άλλων σημαντικών αξιωμάτων.

 

Επίσης, οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών θα ανταλλάξουν απόψεις με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές επιλογές και κατευθύνσεις της ΕΕ, αλλά και για το μέλλον των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία να τονίσει για μια ακόμη φορά την ανάγκη προώθησης πολιτικών για την απασχόληση και τη μεγέθυνση του οικονομικού κύκλου που άμεσα και έμμεσα επηρεάζουν και την Ελλάδα.

 

Ειδικότερα, τα πρώτα θέματα τα οποία θα συζητηθούν αναμένεται να είναι η ουκρανική κρίση με ανοικτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, καθώς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, θα συζητηθούν πρώτα κατά την έναρξη της συνόδου στις 18.00 (ώρα Ελλάδος). Η διαπραγμάτευση για τα υψηλά αξιώματα στην ΕΕ θα ακολουθήσει περίπου μιάμιση ώρα αργότερα στο δείπνο των «28».

Θεωρείται πιθανό οι «28» να αποφασίσουν να προχωρήσουν στην τρίτη φάση κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας που αφορούν στο οικονομικό πεδίο εξαιτίας του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην ανατολική Ουκρανία. Εξετάζεται «πάγωμα» χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, βάσει προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που έφερε στην δημοσιότητα το Reuters, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBDR) να αναστείλει τη χρηματοδότηση από την νέων σχεδίων στη Ρωσία. Επιπρόσθετα στο προσχέδιο γίνεται λόγος για «πάγωμα» σχεδίων συνεργασίας με τη Μόσχα,  εκτός όσων αφορούν κοινωνικά ζητήματα, ενώ ακόμα επισημαίνεται η ανάγκη για αποκλεισμό επενδύσεων στην Κριμαία.

 

Εξάλλου, οιι ΗΠΑ διεμήνυσαν στο Κίεβο πως έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ την Τετάρτη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας καλούσε τους «28» να «πάρουν ισχυρή θέση προς υποστήριξη της Ουκρανίας».

Από γερμανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε λίγο πριν τη σύνοδο τη Ρωσία διότι αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ό,τι αφορά την αποκλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία, διαμηνύοντας εκ νέου πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Μόσχα εάν κρίνει πως είναι αναγκαίο.