Μικρότερες σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ, αλλά σοβαρότερες σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι οι κυρώσεις που αποφάσισαν χθες στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Το νέο ευρωπαϊκό «πακέτο» κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της ουκρανικής κρίσης, αφορά το «πάγωμα» σε προγράμματα που πραγματοποιεί στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Μικρότερες σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ, αλλά σοβαρότερες σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι οι κυρώσεις που αποφάσισαν χθες στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Το νέο ευρωπαϊκό «πακέτο» κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της ουκρανικής κρίσης, αφορά το «πάγωμα» σε προγράμματα που πραγματοποιεί στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

 

Όπως αναφέρει το κείμενο των αποφάσεων της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής,οι ευρωπαϊκές ηγεσίες «καλούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) να αναστείλει την υπογραφή νέων χρηματοδοτικών πράξεων» στη Ρωσία, ενώ θα συντονίσουν τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) ώστε να ανασταλεί επίσης η χρηματοδότηση νέων πράξεων.

 

Επιπλέον, η Κομισιόν «καλείται να επαναξιολογήσει» τα προγράμματα συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας, προκειμένου να αποφασιστεί κατά περίπτωση η αναστολή της υλοποίησης ενωσιακών προγραμμάτων διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας. Εξαίρεση αποτελούν μόνο τα προγράμματα που αφορούν την κοινωνία των πολιτών.

Η ΕΕ αποφάσισε επίσης να βάλει στόχο «οντότητες», ρωσικών περιλαμβανομένων, οι οποίες κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν «υλικά ή οικονομικά» τις ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά ο ακριβής κατάλογός τους θα καθορισθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ είχε ως τώρα περιοριστεί στην απαγόρευση της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου και στο «πάγωμα» στα περιουσιακά στοιχεία περισσοτέρων από 70 προσωπικοτήτων, Ρώσων και Ουκρανών. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον είχε από τις αρχές Μαρτίου επιβάλει κυρώσεις σε 19 οντότητες και 52 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων μέλη του στενού κύκλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν εξάλλου να άρουν το εμπάργκο που είχαν επιβάλει στις εξαγωγές προς την Ουκρανία εξοπλισμού προστασίας των δυνάμεων ασφαλείας, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε εξηγήσει πως οι Ευρωπαίοι θέλουν ουσιαστικά «να επιδείξουν αυστηρότητα συνεχίζοντας παράλληλα το διάλογο».

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως η Ρωσία «δεν ικανοποίησε επαρκώς» τις προσδοκίες για μείωση της έντασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει την επιβολή κυρώσεων υπογραμμίζοντας πως «μαχητές και όπλα» συνεχίζουν να καταφθάνουν από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 600 ανθρώπους μέσα σε τρεις μήνες.

Ενώ οι ευρωπαϊκές διπλωματικές προσπάθειες μοιάζει να βρίσκονται σε αδιέξοδο, δύο αρχηγοί των ανταρτών ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Ντονέτσκ πως μια τηλεδιάσκεψη της «ομάδας επαφής» για την Ουκρανία (ΟΑΣΕ, Ουρανία, Ρωσία) θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ανταρτών απόψε ή αύριο, Παρασκευή.

Η Ουκρανία υποστήριξε από την πλευρά της πως ένας πύραυλος προερχόμενος από τη Ρωσία κατέρριψε τη Δευτέρα ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο της An-24 --χωρίς να υπάρξει αντίδραση της Μόσχας. Από ρωσικής πλευράς, οι δυνάμεις του Κιέβου κατηγορούνται ότι έριξαν μια οβίδα που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου την Κυριακή σε ρωσική μεθοριακή πόλη.