Καταλύτης για το Ουκρανικό η Κατάρριψη του Μαλαισιανού Boeing - Αλληλοεπίρριψη Ευθυνών Ανάμεσα σε Κίεβο και Αυτονομιστές

Καταλύτης για το Ουκρανικό η Κατάρριψη του Μαλαισιανού Boeing - Αλληλοεπίρριψη Ευθυνών Ανάμεσα σε Κίεβο και Αυτονομιστές
energia.gr
Παρ, 18 Ιουλίου 2014 - 08:57
Καταλύτης για την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης αποτελεί η κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing. Οι ξένοι ηγέτες δηλώνουν σοκαρισμένοι από τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς Κίεβο και φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για κατάρριψη του Boeing και τα σωστικά συνεργεία μετρούν νεκρούς

Καταλύτης για την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης αποτελεί η κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing. Οι ξένοι ηγέτες δηλώνουν σοκαρισμένοι από τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς Κίεβο και φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται για κατάρριψη του Boeing και τα σωστικά συνεργεία μετρούν νεκρούς.

Το μέγεθος της τραγωδίας, καθώς και το γεγονός ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν ξένοι πολίτες, αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων και να οδηγήσουν σε διεθνείς πιέσεις για να βρεθεί λύση στην διαμάχη του Κιέβου με τους φιλορώσους αυτονομιστές. Συγκλονισμένη είναι, εξάλλου, η διεθνής κοινότητα από το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή στους 298 επιβαίνοντες  του αεροσκάφος τύπου Boeing 777 της εταιρείας Malaysia Airlines. Η κατάρριψη έγινε στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση MH 17 από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας με προορισμό την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ. 

Ήδη οΑμερικανός Πρόεδροςδήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε επικοινωνία με το Κίεβο και ότι θα βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση, ώστε να ξεκαθαριστεί το τι συνέβη. 

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, προσφέροντας τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «τρομερή τραγωδία» και τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μάθουν εάν στο αεροσκάφος επέβαιναν αμερικανοί πολίτες.Επίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε το θέμα και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΟΡώσος Πρόεδροςεξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πρωθυπουργό της Μαλαισίας.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ράζακ για τη συντριβή του επιβατικού αεροπλάνου της Μαλαισίας στο έδαφος της Ουκρανίας, που προκάλεσε πολυάριθμα θύματα» ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

 

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας να μεταφέρει τη βαθύτατη συμπάθεια και συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων», προστέθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσέρκιν, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην κατάρριψη του αεροσκάφους. «Δεν το κάναμε εμείς» είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας βαρόνηΚάθριν Άστονζήτησε να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του επιβατικού αεροσκάφους Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία και όλα τα μέρη να «μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες».

 

Σοκαρισμένος δήλωσε και οβρετανός πρωθυπουργός, με μήνυμά του στο Twitter.

H κυβέρνηση τηςΓαλλίαςζήτησε «να γίνουν τα πάντα προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες» πίσω από τη συντριβή του Μπόινγκ 777 της εταιρείας Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε ανακοίνωσή του.

Οοργανισμός διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη, Eurocontrol, ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την ανατολική Ουκρανία είναι κλειστός, μετά την συντριβή επιβατηγού αεροπλάνου των μαλαισιανών αερογραμμών που πληροφορίες αναφέρουν ότι κατερρίφθη.

Μία-μία, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ανακοινώνουν την απόφασή τους να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Νωρίτερα, η Eurocontrol, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, είχε συμβουλεύσει τους πιλότους σε ολόκληρο τον κόσμο να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας όπου κατέπεσε το αεροσκάφος των Malaysia Airlines, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας. Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν ήδη εκτρέψει τις πτήσεις που βρίσκονται ήδη στον αέρα.