Ομάδα 62 εμπειρογνωμόνων ετοιμάζεται να μεταβεί στο Κίεβο για να διερευνήσει τα αίτια πτώσης του Boeing 777. Οι αντάρτες ήρθαν σε συνεννόηση με τις δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης, υπό την πίεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας 20 χιλιομέτρων στην περιοχή που θα διεξαχθούν οι έρευνες από το ειδικό κλιμάκιο. Η επικοινωνία των δύο αντιμαχόμενων πλευρών κατέστη δυνατή μετά τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)

Ομάδα 62 εμπειρογνωμόνων ετοιμάζεται να μεταβεί στο Κίεβο για να διερευνήσει τα αίτια πτώσης του Boeing 777. Οι αντάρτες ήρθαν σε συνεννόηση με τις δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης, υπό την πίεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας 20 χιλιομέτρων στην περιοχή που θα διεξαχθούν οι έρευνες από το ειδικό κλιμάκιο. Η επικοινωνία των δύο αντιμαχόμενων πλευρών κατέστη δυνατή μετά τη μεσολάβηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μεταξύ των 62 εμπειρογνωμόνων θα υπάρχουν 2 ειδικού στις αεροπορικές καταστροφές, οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Κίεβο για να μετάσχουν στις έρευνες. Πέραν της ομάδας των 62 θα υπάρξει και ολλανδικό κλιμάκια, καθώς στο μοιραίο αεροσκάφος επέβαιναν 192 Ολλανδοί.

Το βράδυ της Παρασκευής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε σε κείμενο που ζητά πλήρη, διεξοδική και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για την συντριβή του αεροπλάνου, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί «σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής αεροπορίας». Τονίζει επίσης ότι η έρευνα πρέπει να διευκολυνθεί από όλα τα μέρη, που σημαίνει άμεση και χωρίς προβλήματα πρόσβαση των ερευνητών στον τόπο της συντριβής για να προσδιορίσουν την αιτία του συμβάντος».

Καθώς συμπληρώνονται δύο 24ωρα από την τραγωδία, γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τους επιβαίνοντες. Τελικά οι ειδικοί επιστήμονες για την καταπολέμηση του AIDS που επέβαιναν στο αεροσκάφος δεν ήταν δεκάδες ή και εκατοντάδες αλλά 6, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (IAS), Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί. Οι επιστήμονες μετέβαιναν στο διεθνές συνέδριο της Μελβούρνης που διοργανώνεται από την IAS. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ο Ολλανδός ερευνητής Γεπ Λάνγκε, μια από τις παγκόσμιες μορφές της μάχης κατά τoυ ιού, που διετέλεσε πρόεδρος της IAS από το 2002 έως το 2004.

(www.imerisia.gr)