Πιο φιλόδοξους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας πρότεινε χθες με έκθεσή της η Κομισιόν, στο πλαίσιο και της ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από την Ρωσία. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30% ως το 2030, στόχο που ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, χαρακτήρισε «φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό»

Πιο φιλόδοξους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας πρότεινε χθες με έκθεσή της η Κομισιόν, στο πλαίσιο και της ενεργειακής απεξάρτησης της Ε.Ε. από την Ρωσία. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αύξηση της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 30% ως το 2030, στόχο που ο αρμόδιος Επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, χαρακτήρισε «φιλόδοξο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό».

«Στόχος μας είναι να στείλουμε το σωστό μήνυμα στην αγορά και να ενθαρρύνουμε περαιτέρω επενδύσεις σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας προς όφελος των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Έτινγκερ, ενώ τόνισε ότι ο νέος στόχος θέτει την Ευρώπη «στην εμπροσθοφυλακή της εξοικονόμησης ενέργειας».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής Κόνι Χέντεγκαρντ, αναφερόμενη στην απόφαση της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η επίτευξη του στόχου αφενός θα συγκρατούσε την άνοδο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ταυτόχρονα όμως θα περιόριζε το ρόλο της Ρωσίας, η οποία καλύπτει σήμερα μεγάλο μέρος της ζήτησης για φυσικό αέριο.

«Είναι καλά νέα για τους επενδυτές και για την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της Ευρώπης. Και αυτό σημαίνει ότι τα νέα δεν είναι καλά για τον Πούτιν» είπε η Χέντεγκαρντ. Μάλιστα, αναφερόμενος στη σχέση της ΕΕ με την Μόσχα, οΈτινγκερ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η ΕΕ θα πρέπει να αρνηθεί να παράσχει τεχνική βοήθεια στη Ρωσία για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Αρκτικής, εκτός αν βοηθήσει στο να εκτονωθεί η ένταση στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο, οι χώρες-μέλη θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την ενεργειακή και κλιματική αλλαγή το 2013. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αποφασίσουν αν ο στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι αποδοτικός. 

Ουσιαστικά, ο νέος στόχος σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ το 2030 θα πρέπει να είναι 30% μικρότερη από ό,τι θα ήταν αν συνεχίζονταν οι σημερινές τάσεις. Οι προβολές για την ενεργειακή κατανάλωση το 2030 χρονολογούνται στο 2007. Επισημαίνοντας την επιτυχία των προηγούμενων προσπαθειών, η Επιτροπή τονίζει ότι η κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια έχει μειωθεί στο μισό από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1980, ενώ και στη βιομηχανία χρησιμοποιείται περίπου 19% λιγότερη ενέργεια σε σύγκριση με τα επίπεδα 2001.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ, ένας στόχος του 25 %  θα μείωνε τις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ κατά περίπου 9 %, ενώ ένας στόχος 35 % θα επέφερε μείωση εισαγωγών αερίου κατά 33 % μέχρι το 2030, αναφέρουν οι Finacial Times. 

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, στις προγραμματικές του δηλώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι «ένας δεσμευτικός στόχος της τάξης του 30 τοις εκατό για την  εξοικονόμηση ενέργειας είναι για μένα το ελάχιστο».

Σύμφωνα με το Reuters, η Βρετανία και πολλά «επιχειρηματικά συμφέροντα» θέλουν την υιοθέτηση δεσμευτικού στόχου μόνο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, είχαν ταχθεί υπέρ ενός πιο χαμηλού στόχου για την εξοικονόμηση ενέργειας, προειδοποιώντας για επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα.

Αλλά και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εκφράζουν φόβους ότι θα επωμιστούν δυσανάλογο βάρος για την επίτευξη των στόχων λόγω των δαπανών αναμόρφωσης των ενεργειακά αποτελεσματικών συστημάτων κεντρικής θέρμανσης που κυριαρχούν στις πόλεις τους και που χρονολογούνται από την εποχή του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Αντίθετα, η Γερμανία και άλλες χώρες ζητούν επιμέρους δεσμευτικούς στόχους για τις εκπομπές, την αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, το Reuters επικαλείται το προσχέδιο εγγράφου της Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας, που έχει στην κατοχή του, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ δείχνει ότι θα πετύχει το στόχο του 20% που είχε τεθεί για το 2020.