Ύστερα από ένα χρόνο διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης του χθες βράδυ στη Βουλή. Την κυβέρνηση του κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι υποστήριζε ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) και του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ)
Ύστερα από ένα χρόνο διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης του χθες βράδυ στη Βουλή.

Την κυβέρνηση του κ. Πλάμεν Ορεσάρσκι υποστήριζε ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΒΣΚ) και του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ). Δηλαδή, του δεύτερου και του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 2013, όταν η πρώτη παράταξη GERB δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση εξαιτίας της πολιτικής απομόνωσης της.

Ωστόσο, πρόσφατα τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης απέσυραν διαδοχικά την υποστήριξη τους από την κυβέρνηση ύστερα από την βαριά ήττα των σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές, αλλά, κυρίως, υπό το βάρος των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πιέσεων για αποχώρηση της Βουλγαρίας από το ρωσικών συμφερόντων πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. 

Ειδικότερα, στις 5 Ιουνίου, αποχώρησε το τουρκικό κόμμα «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» από την κυβέρνηση συνασπισμού, διαφωνώντας με την επιμονή των Σοσιαλιστών στο πρότζεκτ του South Stream. Μάλιστα, ο ηγέτης του κόμματος, Λουτφί Μεστάν, είχε υπογραμμίσει, κατά την ανακοίνωση της άρσης της στήριξης προς την κυβέρνηση συνασπισμού, ότι «δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα αντίθετο προς τις Βρυξέλλες». Επίσης, στις 8 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός  Ορεσάρσκι, μετά  και τη συνάντηση που είχε με τρεις  Αμερικανούς γερουσιαστές, μεταξύ  των οποίων ο γνωστός  για τη σκληρή αντιρρωσική του στάση Τζον Μακέιν, ανακοίνωσε  ότι έδωσε εντολή να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. 

Στις 6 Ιουνίου, εξάλλου, η Αμερικανίδα πρέσβης στη Σόφια Μάρσι Ριζ απείλησε με κυρώσεις τις (110, συνολικά) εταιρίες της Βουλγαρίας που έχουν εταιρικές σχέσεις με την ανάδοχο επιχείρησης της Ρωσίας Stroytransgaz, η οποία έχει συμπεριληφθεί στη «μαύρη λίστα» του Λευκού Οίκου λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως τονίζει η πρέσβης των ΗΠΑ στην γραπτή δήλωση της.Η Αμερικανίδα διπλωμάτης υπενθύμισε επίσης στη Σόφια, ότι «τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εργάζεται κανείς με τη Ρωσία με τον συνηθισμένο τρόπο»

Ακολούθησε ο διορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα προετοιμάσει τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 5 Οκτωβρίου, όπως έχουν συμφωνήσει οι βασικές πολιτικές δυνάμεις.

Και εχθές, άλλωστε, από τη γραμματεία Τύπου του Βούλγαρου προέδρου, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, εκδόθηκε ανακοίνωση για την αναστολή όλων των εργασιών, που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στη Βουλγαρία, μέχρι να κριθεί ότι το έργο συμβαδίζει με την νομοθεσία της ΕΕ.

Την προεδρική ανακοίνωση πυροδότησαν δημοσιεύματα ότι η βουλγαρική κρατική ενεργειακή εταιρεία Bulgarian Energy Holding ετοιμάζεται να υπογράψει συμβόλαιο με τη ρωσική Gazprom για τη λήψη ενός δανείου, για τη χρηματοδότηση της βουλγαρικής συμμετοχής στο έργο του South Stream. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του βούλγαρου Προέδρου, η BEH ανέβαλε τη χορήγηση δανείου, ύψους 620 εκατ. ευρώ, στη Gazprom για την κατασκευή του αγωγού South Stream.

Σήμερα, Πέμπτη, ή αύριο ,Παρασκευή, αναμένεται να κάνει αποδεκτή η Βουλή την παραίτηση της κυβέρνησης, την οποία είχε προαναγγέλλει, στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι. 

Για τα αίτια και το ευρύτερο πλαίσιο της πτώσης της κυβέρνησης Ορεσάρσκι στην Βουλγαρία, βλ. σχετικό Σχόλιο του energia.gr:  Ο «Πιουριφόι Εν Διαρκεί Πτήσει» και ο South Stream