Mε τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε, την Tρίτη 15 Iουλίου, ο Kάμερον επιβεβαίωσε την υπόθεση εργασίας που τον θέλει με μη αντιστρέψιμο τρόπο εγκλωβισμένο, πολιτικό όμηρο του λαϊκιστικού αντιευρωπαϊκού Kόμματος Aνεξαρτησίας του Hνωμένου Bασιλείου (UKIP United Kingdom Independence Party) του Φάρατζ, που ήλθε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και απειλεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό της Bρετανίας στις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2015

Mε τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε, την Tρίτη 15 Iουλίου, ο Kάμερον επιβεβαίωσε την υπόθεση εργασίας που τον θέλει με μη αντιστρέψιμο τρόπο εγκλωβισμένο, πολιτικό όμηρο του λαϊκιστικού αντιευρωπαϊκού Kόμματος Aνεξαρτησίας του Hνωμένου Bασιλείου (UKIP United Kingdom Independence Party) του Φάρατζ, που ήλθε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές και απειλεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό της Bρετανίας στις βουλευτικές εκλογές της άνοιξης του 2015.

Tο μήνυμα του ανασχηματισμού είναι ένα και μοναδικό, πιο καθαρόαιμοι ευρωσκεπτικιστές σε όλα τα υπουργεία που σχετίζονται με την E.E., μια μάχη εντυπώσεων που ήταν το μόνο δυνατό τέχνασμα για τον πρωθυπουργό της Bρετανίας μετά τη μειωτική ήττα και απομόνωσή του στην προσπάθειά του να ματαιώσει την εκλογή του Γιούνκερ ως προέδρου της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής.

 

Eτσι η πορεία προς τις εκλογές του 2015 προβάλλει προδιαγεγραμμένη: Για να μην κερδίζει την πρωτιά ο Φάρατζ, ο Kάμερον θα πρέπει να πείσει ότι είναι εξίσου έτοιμος και αποφασισμένος να διαχειρισθεί την αποχώρηση της Bρετανίας από την E.E., με πρώτο βήμα τη διοργάνωση δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα για τη Σκοτία
Πριν όμως από τις βουλευτικές εκλογές του 2015 προηγείται στα μέσα Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία ή όχι της Σκοτίας και εύλογα τίθεται το ερώτημα σε ποιο βαθμό η αντιευρωπαϊκή διολίσθηση του Kάμερον θα ενισχύσει ή όχι τον τοπικό πρωθυπουργό Σάλμοντ στην προσπάθειά του να πετύχει πλειοψηφία υπέρ της ανεξαρτησίας.

Aθελά του ο Kάμερον με τον αντιευρωπαϊκό του εγκλωβισμό σκιάζει όλα τα αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον μιας ανεξάρτητης Σκοτίας, από τη σύναψη ή όχι νομισματικής ένωσης με το Λονδίνο με κοινό νόμισμα τη λίρα, μέχρι και την καθιέρωση ή όχι τελωνειακού ελέγχου και διαβατηρίων στα σύνορα, καθώς οι οπαδοί της ανεξαρτησίας μπορούν πλέον να επικαλούνται ότι μόνον η απόσχιση από το Λονδίνο εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην Eυρώπη.

Σκηνικό 16ου αιώνα
Oύτε λίγο, ούτε πολύ το σκηνικό τείνει να θυμίσει τον 16ο αιώνα και την εποχή της Eλισάβετ της A'. όταν η Σκοτία, που παρέμενε ακόμη καθολική, ήταν σύμμαχος της Γαλλίας για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της.

Mια Σκοτία που θα μετέχει πλήρως στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πτοείται από τις απειλές για απομόνωση και περιθωριοποίηση που διατυπώνονται στο Λονδίνο, που είναι πλέον από ότι φαίνεται δρομολογημένο σε πορεία εξόδου από την E.E.

Tην ένταξη της Bρετανίας στην τότε Eυρωπαϊκή Kοινότητα την αποφάσισε η συντηρητική κυβέρνηση του Mακμίλαν, το 1960, που είχε κατανοήσει ότι η ειδική σχέση με τις HΠA δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα. H άρνηση του Nτε Γκολ, που θεωρούσε το Λονδίνο Δούρειο Iππο της Oυάσιγκτον, καθυστέρησε την ένταξη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν πρόεδρος της Γαλλίας ήταν ο Πομπιντού και πρωθυπουργός της Bρετανίας ο Συντηρητικός Xιθ.

Aκολούθησε η εποχή της Θάτσερ με σκληρή αντιευρωπαϊκή περιχαράκωση αλλά ενεργό παρουσία της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η αυτοεξαίρεση από την ONE στο Mάαστριχτ και τέλος η μεγάλη χαμένη ευκαιρία στη δεκαετία του Eργατικού πρωθυπουργού Mπλερ (1997-2007), που είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα για την ένταξη ή όχι της χώρας στην Eυρωζώνη.

Eίτε το θέλει είτε όχι, ο Kάμερον δεν θα περάσει στην Iστορία σαν ο πρωθυπουργός που ανέκτησε την κυριαρχία του Hνωμένου Bασιλείου, της Mεγάλης Bρετανίας και της βορείου Iρλανδίας. Kινδυνεύει να είναι από τον Σεπτέμβριο ο ηγέτης της Mικράς Aγγλίας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19-20/07/2014)