Ούτε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων κατέστη δυνατόν να ληφθεί, τελικά, απόφαση για νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα

Ούτε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων κατέστη δυνατόν να ληφθεί, τελικά, απόφαση για νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα. Μόλις τα κράτη-μέλη αποφασίσουν πώς θέλουν να προχωρήσουν τότε η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις νομοθετικές προτάσεις της» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τζόναθαν Τοντ.

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το Reuters, επισήμανε πως οι νομοθετικές προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Παρά τις επανειλημμένες απειλές περί της ενδεχόμενης επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο, η ΕΕ παραμένει διχασμένη και διστακτική στο να τιμωρήσει τον βασικό της προμηθευτή ενέργειας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το προσχέδιο απόφασης που είχε προετοιμάσει για τη σημερινή συνεδρίαση η Κομισιόν περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, απαγόρευση στις ρωσικές τράπεζες να εισάγουν νέες εκδόσεις τους σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμποδίζοντάς τες, έτσι, να χρησιμοποιούν το χρηματιστήριο του Λονδίνου ή άλλες χρηματιστηριακές αγορές για να αντλούν κεφάλαια από μη Ευρωπαίους.

Εκτός από τις χρηματοπιστωτικές απαγορεύσεις, ένα από τα πιο επαχθή μέτρα που προτείνονταν στο έγγραφο ήταν ο περιορισμός στην εξαγωγή «ευαίσθητων τεχνολογιών», που θα περιλαμβάνει στοιχεία που είναι απαραίτητα στον κρίσιμο για την Ρωσία τομέα της ενέργειας. Η πρόταση περιλάμβανε απαγόρευση εξαγωγής εξοπλισμού σε τρεις τομείς: σε αυτόν των βαθέων γεωτρήσεων, της εξερεύνησης στην Αρκτική και στην εξόρυξη πετρελαίου σχιστόλιθου. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σκέψεις και μέτρα σχετικά με τις τεχνολογίες φυσικού αερίου, στο τελικό κείμενο της πρότασης δεν περιλαμβάνονταν τα έργα φυσικού αερίου.

Επίσης, ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ υπογράμμισε πως η ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσει τη χορήγηση οποιασδήποτε τεχνικής βοήθειας στη Ρωσία σε ό,τι αφορά στην προσπάθειά της να αναπτύξει κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στην Αρκτική.