Το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου South Stream δεν έχει μεγάλη σημασία για την Κροατία, σε σύγκριση με τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων θα διέλθει ο αγωγός, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βέσνα Πούσιτς

Το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου South Stream δεν έχει μεγάλη σημασία για την Κροατία, σε σύγκριση με τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω των οποίων θα διέλθει ο αγωγός, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βέσνα Πούσιτς.

"Ο South Stream δεν περνά μέσα από την Κροατία, δεν υπάρχει διέλευση, που μπορεί να θεωρηθεί ενδιαφέρουσα υπό την οικονομική έννοια, αλλά υπήρξε συζήτηση για μια διακλάδωση, μέσω της οποίας η Κροατία θα μπορούσε να συνδεθεί με τον αγωγό", δήλωσε η κ. Πούσιτς σε δημοσιογράφους, κληθείσα να σχολιάσει τη διαμάχη γύρω από το έργο, λόγω της μη συμμόρφωσης (των διμερών συμφωνιών που υπέγραψαν για την κατασκευή του οι εμπλεκόμενες χώρες με τη Ρωσία) με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό και την ενέργεια.

Η Κροατία και η Ρωσία υπέγραψαν μία διακυβερνητική συμφωνία για το έργο του South Stream στις 2 Μαρτίου 2010, στη Μόσχα.

Περί τα τέλη του 2012 η διαδρομή του αγωγού διαφοροποιήθηκε και ως αποτέλεσμα της αλλαγής η Κροατία θα έπρεπε να συνδεθεί με αυτόν μέσω διακλάδωσης. Ένα μνημόνιο για την κροατική διακλάδωση του South Stream υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2013 μεταξύ της ρωσικής Gazprom, ως βασικού προμηθευτή, και της κροατικής Plinacro.

"Η ενεργειακή στρατηγική μας δεν αποδίδει μεγάλη σημασία στην South Stream. Η στρατηγική μας στηρίζεται κατά βάση σε τρία σημεία: Στον μελλοντικό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο νησί Κρκ στην Αδριατική, στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αδριατική και στον αγωγό φυσικού αερίου Ιονίου- Αδριατικής, ως διακλάδωση του Aδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου", ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών.