Μειωμένες ποσότητες αερίου λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ουκρανία μέσω των συστημάτων αντίστροφης ροής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές στις 23 Ιουλ. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιούρι Προντάν, παρατηρείται απροθυμία από τις επιχειρήσεις της ΕΕ να ανταγωνιστούν τη ρωσική Gazprom, αναφέρει το Euractiv

Μειωμένες ποσότητες αερίου λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Ουκρανία μέσω των συστημάτων αντίστροφης ροής, ανέφεραν οι ουκρανικές αρχές στις 23 Ιουλ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γιούρι Προντάν, παρατηρείται απροθυμία από τις επιχειρήσεις της ΕΕ να ανταγωνιστούν τη ρωσική Gazprom, αναφέρει το Euractiv. Η Gazprom μειώνοντας τη ροή φυσικού αερίου προς το Κίεβο στις 16 Ιουνίου κατά την ποσότητα που καταναλώνει η ίδια η Ουκρανία, αφήνοντας αμείωτες τις ποσότητες που προορίζονται για την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία καταναλώνει περίπου 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, ενώ καταβάλλονται αυξημένες προσπάθειες για να εξασφαλίσει περισσότερο φυσικό αέριο από την ΕΕ αφ’ ότου η Gazprom αύξησε τις τιμές για τον εφοδιασμό της.

Η Ρωσία κάλυπτε το 2013 το ήμισυ των αναγκών της Ουκρανίας σε αέριο. Στις 16 Ιουνίου, διέκοψε τις προμήθειες προς την Ουκρανία εξαιτίας διαφωνιών για τις τιμές αερίου, αλλά και για οφειλές του Κιέβου προς την Μόσχα για προηγούμενες παραδόσεις.

Ο Προντάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία παρατήρησε για πρώτη φορά την μείωση των παραδόσεων από την Ευρώπη πριν από περίπου δύο εβδομάδες και ότι προμήθειες από την αντίστροφη ροή ανήλθαν σε 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, την Τετάρτη, σε σχέση με τη δυνητική ροή των 18 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Τον Ιούνιο λάμβανε, μέσω αντίστροφης ροής, 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των 12 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων από την Ουγγαρία, σύμφωνα με την κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας Naftogaz.

«Οι αντίστροφες προμήθειες φυσικού αερίου μειώνονται προς το παρόν. Αυτό συνδέεται με συγκεκριμένες ενέργειες της Gazprom» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας. «Έχετε ακούσει τις απειλές Gazprom προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες αυτή η αντίστροφη ροής είναι παράνομη». Η Gazprom αρνήθηκε χθες να σχολιάσει τις δηλώσεις Προντάν. Τον Απρίλιο, η εταιρεία εξέφρασε αμφιβολίες για τη νομιμότητα της αντιστροφής της ροής φυσικού αερίου από τη Δύση με στόχο να αντικατασταθούν οι ρωσικές προμήθειες προς την Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να περιορίσει τις προμήθειες προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας λόγω των αντίστροφων ροών και κατήγγειλε κινήσεις τις κινήσεις αυτές ως «ημι-απάτη».

Την Τετάρτη, η Naftogaz ανακοίνωσε ότι οι ροές από την Πολωνία προχωρούν ως συνήθως, αλλά ήταν χαμηλότερες από την Ουγγαρία, η οποία προχωρούσε σε αποθήκευση για τις δικές της ανάγκες. Δεν απέδωσε, ωστόσο, ευθύνες στην Gazprom.

 

«Ελπίζουμε ότι η μείωση των αντίστροφων ροών να είναι προσωρινή», δήλωσε ο επικεφαλής της Naftogaz Αντρέι Κομπόλεφ σε συνέντευξή του., ενώ πρόσθεσε ότι η μείωση είναι δυσάρεστη, αλλά όχι κρίσιμη.

Στις 28 Απριλίου, η Σλοβακία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Η σλοβακική πλευρά είχε δηλώσει ότι οι συνδυασμένες αντίστροφες ροές από τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Πολωνία θα μπορούσαν να φθάσουν συνολικά τα 16-17 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Η Naftogaz δήλωσε επίσης τον Ιούνιο ότι ελπίζει ότι θα λαμβάνει 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως από τη Σλοβακία από τον Σεπτέμβριο, οπότε θα ξεκινήσει και από εκεί η αντίστροφη ροη προς την Ουκρανία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Έττινγκερ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Προντάν χθες, Πέμπτη, για να συζητήσει μεταξύ άλλων, πιεστικών ζητημάτων και τις αντίστροφες ροές φυσικού αερίου, αναφέρει το EurActiv.