Μικρές οι Περιβαλλοντικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις Από το Υπεράκτιο Τμήμα του South Stream στη Βουλγαρία

Μικρές οι Περιβαλλοντικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις Από το Υπεράκτιο Τμήμα του South Stream στη Βουλγαρία
energia.gr
Τετ, 30 Ιουλίου 2014 - 12:56
Η κοινοπραξία South Stream Transport BV, με έδρα την Ολλανδία, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο θα διασχίζει τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων για το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού δείχνει ότι το πρότζεκτ δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις

Η κοινοπραξία South Stream Transport BV, με έδρα την Ολλανδία, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του υπεράκτιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, το οποίο θα διασχίζει τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι η μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων για το βουλγαρικό τμήμα του αγωγού δείχνει ότι το πρότζεκτ δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.

«Η η μελέτη περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων επιβεβαιώνει παλαιότερα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η κατασκευή και λειτουργία του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στο περιβάλλον της Μαύρης Θάλασσας ή στις βουλγαρικές ακτές από τις οποίες θα διέλθει», αναφέρει η South Stream Transport BV σε ανακοίνωσή της.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το πρότζεκτ θα αποφέρει κάποια προσωρινά οικονομικά οφέλη ως αποτέλεσμα των νέων ευκαιριών απασχόλησης και της αυξημένης ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού, προσθέτει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι σταματά την κατασκευή του έργου στην επικράτειά της μέχρι να ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό δίκαιο. Οι βουλγαρικές αρχές είχαν λάβει νωρίτερα μια προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητούσε από τη χώρα να αναστείλει την εκτέλεση του έργου, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία.

Στις αρχές του έτους, το Βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την έκθεση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού που θα περνά από τα βουλγαρικά χωρικά ύδατα.

Το βουλγαρικό τμήμα του έργου θα έχει μήκος περίπου 236 χιλιόμετρα και θα περνά από τα σύνορα μεταξύ της τουρκικής και της βουλγαρικής ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα. Από εκεί, το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται μέσω της χώρας από την South Stream Bulgaria AD και πιο πέρα από τις άλλες κοινές επιχειρήσεις στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη.