Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία θα την βλάψουν. Όμως η Ρωσία έχει μακρά παράδοση αντοχής στον πόνο από πολιτικές πράξεις και ο πόνος θα γίνει αισθητός το 2015. Ο Πούτιν δεν μπορεί να συνθηκολογήσει αποδεχόμενος Δυτική κυριαρχία στην Ουκρανία διότι τότε θα χάσει την εξουσία όπως την έπαθε ο Γέλτσιν με την Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία θα την βλάψουν. Όμως η Ρωσία έχει μακρά παράδοση αντοχής στον πόνο από πολιτικές πράξεις και ο πόνος θα γίνει αισθητός το 2015.

Ο Πούτιν δεν μπορεί να συνθηκολογήσει αποδεχόμενος Δυτική κυριαρχία στην Ουκρανία διότι τότε θα χάσει την εξουσία όπως την έπαθε ο Γέλτσιν με την Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο.

Ακόμη και αν ο Ποροσένκο καταστείλει τους Ρωσόφιλους επαναστάτες, πράγμα που φαίνεται εφικτό, ο Πούτιν πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας δια της απαγόρευσης του εμπορίου με αυτή τη Χώρα, την υπόθαλψη ανατρεπτικών τάσεων και τον δικό του οικονομικό πόλεμο προς αυτήν με αιχμή το Φυσικό Αέριο.

Η θέση του Πούτιν ισχυροποιείται τον Χειμώνα όπου αυξάνει σημαντικά η ανάγκη Φυσικού Αερίου το οποίο οι Ουκρανοί αδυνατούν να πληρώσουν. Ταυτόχρονα οι Ουκρανοί δεν αντέχουν οικονομικά να συνεχίσουν τον πόλεμο τον Χειμώνα, η Χώρα έχει ήδη σχεδόν χρεοκοπήσει.

Γι’ αυτό η Κυβέρνηση του Κιέβου προσπαθεί να καταστείλει οριστικά τους επαναστάτες μέσα στο επόμενο δίμηνο και όπως φαίνεται θα τα καταφέρουν.

Αν έρθει ο Χειμώνας, η χρεωκοπημένη πλέον Ουκρανία δεν θα μπορεί και να διεξάγει πόλεμο και να επιβιώσει οικονομικά.

Είναι κούρσα ενάντια στον Χρόνο. Όποιος καταφέρει να είναι ο νικητής στα τέλη Οκτωβρίου, αυτός θα έχει το πάνω χέρι τον Χειμώνα.

 

Οτιδήποτε όμως και να γίνει, η Ευρώπη θα πληρώσει ένα βαρύ λογαριασμό.

(www.kassandros.gr)