Ο δρόμος προς τις κάλπες άνοιξε οριστικά σήμερα με την αναμενόμενη επιστροφή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από την τρίτη πολιτική δύναμη, στην οποία ανέθεσε την εντολή ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) Λουτφί Μεστάν επέστρεψε την εντολή στον Ρόσεν Πλέβνελίεφ και κατέθεσε γραπτή άρνηση συγκρότησης κυβέρνησης εκ μέρους του κόμματός του
Ο δρόμος προς τις κάλπες άνοιξε οριστικά σήμερα με την αναμενόμενη επιστροφή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από την τρίτη πολιτική δύναμη, στην οποία ανέθεσε την εντολή ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο ο αρχηγός του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) Λουτφί Μεστάν επέστρεψε την εντολή στον Ρόσεν Πλέβνελίεφ και κατέθεσε γραπτή άρνηση συγκρότησης κυβέρνησης εκ μέρους του κόμματός του.

«Η χώρα χρειάζεται πρόωρες εκλογές» δήλωσε ο αρχηγός του ΚΔΕ.

Με την επιστροφή της εντολής από το τρίτο και τελευταίο κοινοβουλευτικό κόμμα εξαντλήθηκε η συνταγματική διαδικασία, επισημαίνουν τα βουλγαρικά μέσα.

Διάλυση της Βουλής στις 6 Αυγούστου, διορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης από τον πρόεδρο Πλέβνελιεφ και πρόωρες εκλογές στις 5 Οκτωβρίου είναι οι σημαντικότερες νέες πολιτικές εξελίξεις φέτος στη Βουλγαρία.

Το κόμμα του Μπορίσοφ αποχώρησε από τη Βουλή

Εξάλλου, σε πεδίο σκληρής προεκλογικής μάχης είχε μετατραπεί, νωρίτερα σήμερα, η συζήτηση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2014.

«Κάθε φορά συμβαίνει το ίδιο, κύριοι συνάδελφοι. Κάθε παράταξη επικαλείται μόνο εκείνα τα στοιχεία των επίσημων θεσμών της Βουλγαρίας που την «βολεύουν», ώστε να «τεκμηριώσει» τις πολιτικές θέσεις της. Ας στραφούμε, λοιπόν, στην κρίση των έγκυρων διεθνών θεσμών που όλοι μας εμπιστευόμαστε». Ύστερα από αυτή την εισαγωγή, η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) Κορνιλία Νίνοβα υπενθύμισε τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «ούτε η οικονομία, ούτε τα οικονομικά της Βουλγαρίας παρουσιάζουν σοβαρό προβλήματα σταθερότητας», όπως αναφέρεται στην τελευταία συγκριτική έκθεση για τις οικονομικές εξελίξεις στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ρούμεν Γέτσεφ παρουσίασε την τωρινή εικόνα έξι κεντρικών μακροοικονομικών κριτηρίων της Βουλγαρίας, κανένα από τα οποία δεν δικαιώνει την άποψη του GERB και του ΚΔΕ, ότι ο προϋπολογισμός χρειάζεται αναπροσαρμογή», όπως τόνισε.

Πολιτικό τέχνασμα που έχει μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση της προεκλογικής προπαγάνδας του GERB περί της δήθεν «οικονομικής καταστροφής της Βουλγαρίας», ώστε να προβάλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπόικο Μπορίσοφ ως αυτόκλητος «σωτήρας του έθνους» χαρακτήρισε την πρόταση αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού του 2014 ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΒΣΚ Ατανάς Μερτζάνοφ.

Σύμφωνα με τον κ. Μερτζάνοφ είναι «παράξενο έως παράλογο να επιχειρείται αναθεώρηση του προϋπολογισμού και αύξηση του δημόσιου χρέους μέχρι 3,4 δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 1,7 δισ. ευρώ) στις δώδεκα παρά πέντε, όταν η κυβέρνηση είναι σε παραίτηση και η Βουλή – στα πρόθυρα της διάλυσης», όπως είπε. «Η επόμενη Βουλή και η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να χαράξουν την οικονομική πολιτική και να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό της Βουλγαρίας, όπως είναι λογικό, σωστό και πρέπον» τόνισε ο κ. Μερτζάνοφ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε από το βήμα τους Σοσιαλιστές να στηρίξουν την πρόταση επικαιροποίησης και αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού «αφού στο κάτω – κάτω, η σχετική πρόταση προέρχεται από την κυβέρνηση που εσείς στηρίζετε εδώ και 14 μήνες», όπως υπογράμμισε.

Ειδήμονες σε οικονομικά θέματα, εκπρόσωποι του GERB παρουσίασαν πολυάριθμα επιχειρήματα για τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Πολιτεία κατά την άποψή τους, ιδιαίτερα υπό το φως της πιθανότητας το Δημόσιο να αναγκαστεί να αποζημιώσει στο προσεχές μέλλον με δύο δισεκατομμύρια λέβα (περίπου ένα δισ. Ευρώ) συνολικά, τους καταθέτες στην προβληματική Corporate Commercial Bank (CCB) μέχρι το όριο των εκατό χιλιάδων ευρώ που προβλέπει ο νόμος.

Τελικά το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο ενέκρινε αργά χθες το βράδυ την αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε πρώτη ανάγνωση με τις ψήφους του GERB και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ).

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, πάντως, σήμερα ο αρχηγός του GERB Μπόικο Μπορίσοφ ανήγγειλε, ότι το κόμμα του αποχωρεί οριστικά από το Κοινοβούλιο, εγκαταλείποντας το αίτημα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού «επειδή δεν θέλει να δώσει επιχειρήματα στην προπαγάνδα των Σοσιαλιστών για πολιτική συμμαχία του GERB με το ΚΔΕ», όπως είπε.

Ο Ατανάς Μερτζάνοφ σχολίασε, ότι «μάλλον το GERB επέδειξε ένοχη συνείδηση αφού κατανόησε, ότι κινδυνεύει να γίνει συνένοχος σε υπερχρέωση και ίσως σε ενδεχόμενη καταλήστευση της Βουλγαρίας με την παραχώρηση του δικαιώματος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (που θα διορίσει ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ μετά την επικείμενη διάλυση της Βουλής) να παίρνει μεγάλα δάνεια, όπως προβλέπει η πρόταση αναθεώρησης του προϋπολογισμού».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής Μάγια Μανόλοβα χαρακτήρισε «πολιτική νίκη του ΒΣΚ», όπως είπε, την εγκατάλειψη της πρότασης αναθεώρησης του προϋπολογισμού από τον κ. Μπορίσοφ.

«Ο πρόεδρος του GERB παράτησε τη μάχη επειδή φοβήθηκε τον απόηχο των καταγγελιών μας για συγκρότηση της νέας πολιτικής συμμαχίας του κόμματός του με το ΚΔΕ, με τις ευλογίες του προέδρου Ρόσεν Πλέβνελιεφ», δήλωσε η εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών.