Για την επιδείνωση των σχέσεών της με την Ευρώπη, αλλά και την άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Γηραιά Ήπειρο, προειδοποιεί η Μόσχα μετά και το νέο «κύμα» κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ. Παράλληλα, εγκαλεί τις Βρυξέλλες ότι η πολιτική τους υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ

Για την επιδείνωση των σχέσεών της με την Ευρώπη, αλλά και την άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Γηραιά Ήπειρο, προειδοποιεί η Μόσχα μετά και το νέο «κύμα» κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ. Παράλληλα, εγκαλεί τις Βρυξέλλες ότι η πολιτική τους υπαγορεύεται από τις ΗΠΑ.

«Η πολιτική της ΕΕ υπαγορεύεται από την Ουάσινγκτον» αναφέρει, συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ τονίζει ότι «το να τίθενται εμπόδια στη συνεργασία με τη Μόσχα στον τομέα-κλειδί της ενέργειας αποτελεί απερίσκεπτο και ανεύθυνο μέτρο» εκ μέρους των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, «οι κυρώσεις θα έχουν μοιραία ως αποτέλεσμα άνοδο των τιμών στην αγορά της ενέργειας στην Ευρώπη». Υπενθυμίζουμε ότι τον κίνδυνο παρόμοιων επιπτώσεων είχε επισημάνει, με άρθρο του το energia.gr (βλ. εδώ) ήδη από την περασμένη Παρασκευή.

Η Ρωσία κατηγορεί την ΕΕ ότι η πολιτική της δεν βασίζεται πλέον σήμερα σε επαληθευμένα γεγονότα, ενώ θεωρεί ότι οι «αντιρωσικές κυρώσεις», τις οποίες χαρακτηρίζει «καταστροφικές και μυωπικές», καταδεικνύουν «την ανικανότητα της ΕΕ να διαδραματίσει έναν αυτόνομο ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις». Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νέων κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Μόσχας, εμποδίζεται η πρόσβαση της Ρωσίας στις οικονομικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται η πώληση όπλων, ευαίσθητων τεχνολογιών του ενεργειακού τομέα και προϊόντων διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.

Στην ίδια, εξάλλου, ανακοίνωση, το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι η συνεργασία της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνή ζητήματα θα πληγεί. «Τέτοιες αποφάσεις από την Ουάσινγκτον δεν μπορούν να έχουν κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και την δημιουργία ενός εντελώς δυσμενούς περιβάλλοντος στις διεθνείς σχέσεις, στις οποίες συχνά η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη μας διαδραματίζει έναν αποφασιστικό ρόλο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.