Οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα είναι σαφώς βαρύτερες για την Αυστρία σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά σε σημερινές δηλώσεις του ο Κρίστιαν Χέλμενσταϊν, ηγετικό στέλεχος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων

Οι επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας θα είναι σαφώς βαρύτερες για την Αυστρία σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά σε σημερινές δηλώσεις του ο Κρίστιαν Χέλμενσταϊν, ηγετικό στέλεχος της Αυστριακής Ένωσης Βιομηχάνων.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις χθεσινές προειδοποιήσεις του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, του Κρίστοφ Λάιτλ, πως οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία κινδυνεύουν να μειωθούν φέτος κατά 20% σε σχέση με το 2013, ενώ αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν για τον τουρισμό από τη Ρωσία.

Οι αυστριακές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τη Ρωσία ανέρχονται σε 1.200 και από αυτές οι 550 έχουν εκεί παραρτήματα, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι 160 φέρεται να πλήττονται άμεσα από τις κυρώσεις, με την απαγόρευση εξαγωγών να αφορά τομείς στους οποίους οι περυσινές αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε 125 εκατομμύρια και φέτος προφανώς θα εκμηδενιστούν στο εξής.

Επιπλέον η Βιέννη έχει γίνει τα τελευταία χρόνια έδρα ρωσικών επιχειρήσεων για τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τράπεζα Sberbank Europe –που αγόρασε την αυστριακή Volksbank International– να συντονίζει από τη Βιέννη ένα δίκτυο 277 παραρτημάτων της σε δέκα χώρες.
Από την αυστριακή θυγατρική τράπεζα της ρωσικής VTB γίνονται οι συναλλαγές της μητρικής τράπεζας σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ οι μεγάλοι ρωσικοί ενεργειακοί όμιλοι Gazprom και Lukoil έχουν εγκατασταθεί με παραρτήματά τους στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Από την άλλη πλευρά, αυστριακές τράπεζες εκπροσωπούνται δυναμικά στη Ρωσία, με την Bank Austria να είναι η όγδοη σε μέγεθος τράπεζα στη χώρα και να έχει εκεί εκκρεμή δάνεια ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και την Raiffeisen Bank International να είναι η δέκατη μεγαλύτερη, με εκκρεμή δάνεια ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Για τις δύο αυτές αυστριακές τράπεζες η Ρωσία φέρεται να ήταν η πλέον κερδοφόρος χώρα όσον αφορά τη δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό, κάτι που τώρα προφανώς αλλάζει.

Ενδεικτική ήταν η προειδοποίηση που έκανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς αυστριακές τράπεζες, χωρίς να τις κατονομάζει: αναλογικά προς το μέγεθός τους, έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, ανέφερε το ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχόμενα προβλήματα για τις αυστριακές τράπεζες θα δυσχεράνουν την παροχή δανείων στην Ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι αυστριακές εξαγωγές στη Ρωσία ανέρχονταν το 2013 σε 3,477 δισεκατομμύρια ευρώ, οι εισαγωγές από τη Ρωσία σε 3,183 δισεκατομμύρια ευρώ, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Αυστρία ήταν πέρσι 513.600 και εκείνος των διανυκτερεύσεων τους 1.954.599.

Επίσης, σε 7,94 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος των άμεσων αυστριακών επενδύσεων στη Ρωσία και σε 5,32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ο όγκος των αυστριακών εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.