Η Μεγαλύτερη Ρωσική Τράπεζα και το Χρηματοπιστωτικό «Παρακλάδι» της Gazprom στο Στόχαστρο των Νέων Κυρώσεων των Βρυξελλών Κατά της Μόσχας

Η Μεγαλύτερη Ρωσική Τράπεζα και το Χρηματοπιστωτικό «Παρακλάδι» της Gazprom στο Στόχαστρο των Νέων Κυρώσεων των Βρυξελλών Κατά της Μόσχας
energia.gr
Παρ, 1 Αυγούστου 2014 - 10:24
Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, καθώς και η Gazprombank, ο τραπεζικός κλάδος του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, βρέθηκαν στο επίκεντρο του νέου «κύματος» κυρώσεων των Βρυξελλών ενάντια στη Μόσχα

Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, καθώς και η Gazprombank, ο τραπεζικός κλάδος του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, βρέθηκαν στο επίκεντρο του νέου «κύματος» κυρώσεων των Βρυξελλών ενάντια στη Μόσχα.

 

Με τις κυρώσεις αυτές, για πρώτη φορά η ΕΕ, υπό την πίεση των ΗΠΑ, βάλλει κατά μεγάλων τομέων της ρωσικής οικονομίας, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές, όπου στο στόχαστρο των μέτρων έμπαιναν μικρός αριθμός επιχειρήσεων και μεμονωμένοι επιφανείς Ρώσοι και Ουκρανοί, στους οποίους επιβάλλονταν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με αναλυτές, αναφέρουν οι Finacial Times, η επιβολή μέτρων κατά της Sberbank καθιστά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας πιο βαριές σε σχέση με εκείνες των ΗΠΑ, καθώς η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας απουσιάζει από το αντίστοιχο αμερικανικό «πακέτο» μέτρων κατά της Μόσχας. Επίσης, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στρέφονται και κατά άλλων τραπεζών όπως η VTB, η Gazprombank, η Vnesheconombank και η Rosselkhozbank, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές της ΕΕ για περισσότερο από 90 ημέρες.

Η Sberbank είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ρωσίας και κατέχει το 50 τοις εκατό των στοιχείων του ενεργητικού στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Έχει $ 1,6 δισ. σε χρέος για την αναχρηματοδότηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και $ 3,5 δις για το επόμενο έτος - λιγότερο από την VTB, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η οποία έχει επίσης εν μέρει «μπλοκαριστεί» από τις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ.

«Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα - θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Sberbank είναι το ρωσικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο Ρώσος επικεφαλής μιας αμερικανικής τράπεζας.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει όλες τις τράπεζες που έχουν πληγεί από τις κυρώσεις ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των μέτρων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νέα μέτρα της ΕΕ κατά του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα προβλέπουν, ωστόσο, εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση ευρωπαϊκών θυγατρικών ρωσικών τραπεζών που είναι σημαντικές για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα σε χώρες όπως η Σλοβακία και η Κύπρος.